Операторът на „Северен поток 2“ е пред фалит. Причината е изострената геополитическа ситуация и наложените санкции срещу Русия, чийто газов гигант „Газпром“ реално притежава „Норд Стрийм 2“. 

Освободен е целият персонал от над 140 души на швейцарското дружество „Норд Стрийм 2“, съобщиха от компанията и швейцарският икономически министър Ги Пармелан.

„Компанията бе принудена да разтрогне договорите с персонала и дълбоко съжаляваме за тази принудителна мярка“, посочват от компанията, която допълва като причина санкциите, наложени от САЩ директно срещу нея.

Според Ройтерс компанията е наела финансов консултант за уреждане на редица задължения и може да започне официално процедура по несъстоятелност в швейцарски съд още тази седмица.

Цената на проекта е 11 млрд. долара и проектът бе приключен през септември миналата година, но от тогава чака сертифицириране от Германия и от ЕС. Първоначално процедурата бе спряна до регистриране в Германия на отделно дружество, което ще управлява инфраструктурата на газопровода „Северен поток 2“ на немска територия.

Такова бе създадено, но след нахлуването на Русия в Украйна лицензирането бе прекратено, а преди ден британско-нидерландският енергиен гигант „Шел“ (Shell) обяви, че се отказва от правото си на дял в газопровода.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук