Асен Василев
На снимката: Асен Василев.

Служебното правителство пак започна да плаши българските граждани. Това, което се случва в момента, е политическа манипулация. Един прост въпрос. Фискалният резерв към края на 2021 г., последните месеци от управлението на ГЕРБ, беше 8, 8 млрд. лева. Към момента е 16, 4 млрд. лв., с почти 8 милиарда повече. Как точно фалира държава? Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите.

Това заяви бившият финансов министър Асен Василев във видео, качено на фейсбук страницата на „Продължаваме промяната“. Поводът е доклад на служебния финансов министър Росица Велкова, според който може да се стигне до свръхдефицит и да се наложи заем от МВФ. На практика да се стигне до фалит на държавата.

„Ако новите депутати приемат бюджета в този вид, нямаме риск за Еврозоната, ако те увеличат дефицита на бюджета, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари, да се набере обем и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд“, заяви на брифинг Велкова.

По думите ѝ появилите се гръмки заглавия, че държавата е изправена пред фалит са по-скоро интерпретации на журналисти, които не били разчели добре доклада.

„Не е разглеждана средносрочна прогноза, не е разгледан проектозакон за бюджет за 2023 година, а само концепция. Съгласно т. нар. удължителен закон за бюджета, до края на април трябва внесем проектозакон за държавния бюджет. В тази концепция основното решение, което се взе, е че ще бъде заложен дефит от 3% от БВП“, посочи Велкова.

Дефицитът за 2023 г. възлиза на на 6,9 от БВП на начислена основа. На 3 април ще се представи проектобюджетът за обществено обсъждане, а на 26 април да се приеме от Министерския съвет и да се внесе в Народното събрание.

Предвижда се също така 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба. ТОЛ таксите ще бъдат увеличени, както ще има и повишение на конценсионни възнаграждения с оглед на инфлацията.

„В пакета данъчни закони и приходни мерки ще се въведе еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. – данък свръхпечалба, разработен за всички юридически лица, на базата на принципите, залегнали в регламента“, посочи финансовият министър.

Предвижда се повишаване на акциза на електронните цигари, вейпове, завишаване на фискалния контрол, както и предварително деклариране на ДДС на рискови стоки. Според Велкова при тези мерки ще може да се спази т. нар. швейцарско правило при индексирането на пенсиите от 1 юли.

Ръст на заплатите в бюджетния сектор от 10% ще има само там, където не е имало увеличение през 2022 г., обясни още финансовият министър. Също така се предвижда ограничаването на разходите за командировки.

На Народното събрание ще се предвидят буфери, като да няма право капиталови разходи да се изразходват за други разходи.

„Ще се върне 90-процентното изпълнение на разходите на четвъртото тримесечие и ненарушаване на бюджетното салдо от 10%“, каза Велкова. По принцип това не от най-добрите бюджетни практики, затова в последните години МФ не прилага това правило, но се налага да се върне, за да може да се спази бюджетното салдо от 3%, добави тя.

Предвижда се при преизпълнение на приходи от приходните агенции (НАП и Агенция „Митници“), възнагражденията да се увеличат с 15% на служителите, а при преизпълнение в рамките на 100%, възнагражденията да се вдигнат с 10%.

ДДС ставките, които изтичат на 1 юли, ще се запазят на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. ДДС на фитнесите ще бъде предложено да се върне.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук