Принадлежността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос, заявяват в официална позиция от ръководството на Българската академия на науките.

„Представителите на НИМХ в Общото събрание на БАН на 2 юли декларираха, че въпросът за излизане на НИМХ от академията не е обсъждан в Общото събрание на учените на НИМХ. БАН винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейности, извършвани от институти на Академията и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране. Обръщаме сериозно внимание, че Националният институт по метеорология и хидрология е постоянно научно звено в структурата на БАН и служителите му са длъжни да изпълняват Закона и Устава на БАН“, заявяват от ръководството на академията.

Метеоролозите заявиха искания за излизане на тяхното звено от състава на Академията.

„До извеждането на НИМХ от състава на БАН спираме да изпълняваме всякакви разпореждания и решения от страна на ръководни органи на БАН“ – заявиха вчера те в отворено писмо на работещите в Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките до премиера Бойко Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук