Преди Договорът от Преспа, уреждащ спора за името с Македония, да влезе в гръцкия парламент, коалиционният партньор „Независими гърци“ ще напусне правителството, а Гърция ще тръгне към избори, заяви лидерът на партията и министър на отбраната Панос Каменос в интервю за радио „Реал фм“. Той отново подчерта, че неговата партия няма да отстъпи от досегашните си позиции.

„Когато и да дойде договорът в парламента, ако всички процедури от страна на Скопие преминат, „Независими гърци“ ще напуснат правителството. Ясно заявихме, че не можем да се съгласим с каквото и да е решение, което да даде името Македония, без да се даде думата на гръцкия народ“, каза Каменос.

В интервюто военният министър обясни процеса, който ще последва, ако договорът между Македония и Гърция бъде включен в дневния ред на парламента.

„От момента, в който премиерът реши този договор да бъде внесен в парламента, ще отида при него, ще му съобщя, че оттегляме доверието си към правителството и си подаваме оставката ние, които сме министри от „Независими гърци“ и ще отида при президента на страната, а успоредно ще оттегля доверието от коалиционното правителство на двете партии“, обясни лидерът на гръцките националисти, като отбеляза, че в такъв случай ще трябва да се проведат избори в Гърция.

Панос Каменос каза, че освен избори има и друго решение, което е да се проведе референдум, за да могат гръцките граждани да решат дали да одобрят или не договора. Той подчерта, че е неразбираемо защо референдум за съглашението се провежда само в Скопие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук