Мандатът на професор Христомир Брънзов като директор на Националният институт по метеорология и хидрология бе прекратен от ръководството на БАН. Пред БНР той коментира, че това решение е било очаквано, както и че ръководство на института също ще се оттегли в знак на солидарност.

Професор Брънзов беше категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват НИМХ да се отдели от БАН. Вчера синоптиците излязоха на протест с искане за незабавно отделяне от БАН.

Преди седмица министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че ако МОН и БАН не намерят решение, с което да удовлетворят исканията на института, като му дадат по-голяма самостоятелност и обезпечат финансовата му независимост, премиерът Борисов ще посочи такова. Пред БНР днес министърът заяви, че уволнението на Брънзов изглежда като наказателна мярка заради изявеното от НИМХ желание за отделяне от БАН.

„В този момент това е изключително неуместно – каза той – това ще взриви относителното съгласие, което постигнахме вчера.“

Протестът на синоптиците се премести от централата на БАН пред сградата на Министерски съвет, където се провежда редовното заседание на правителството.

„Повече от две седмици „преговори“, единствено върху предложението на БАН, ни убедиха окончателно. Настояваме правителството на Република България да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология. Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно“, предупредиха от НИМХ.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: „Дайте ни развод!“, „Пет месеца преговори с БАН=пак сме тук!“, „Спасете ни от БАН“, „Господа министри, подайте ни ръка да ни избавите от гибелта!“, „БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи, въздухът ни остави!“. Работещите в института вече заявиха, че решението им е категорично – не желаят повече да са част от БАН.

Междувременно след днешното заседание на УС на БАН бе прието становище, според което академията вече не възразява на отделянето.

„Отчитайки желанието на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Управителният съвет на БАН не възразява срещу отделянето на НИМХ от структурата на БАН при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в Академията. Управителният съвет поема ангажимент в кратък срок да внесе предложение за решение в Общото събрание на БАН“ – гласи то.

Решение за НИМХ все още няма, въпреки че в средата на месеца премиерът нареди до 22 август проблемът да бъде решен. Синоптиците организират няколко протеста и заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук