Реджеп Ердоган
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган

Президентът и лидер на управляващата партия на Турция Реджеп Ердоган обяви, че до два месеца валутната криза ще бъде преодоляна, и благодари на ЕС и Германия за обещаната подкрепа. Държавният глава провежда периодични срещи с партийните лидери, на които главна тема на обсъжданията е продължаващият над месец срив на турската лира. Валутните курсове се понижиха катастрофално преди Курбан байрама, а изявленията на Белия дом са изцяло политически, посочи той на поредната среща.

„Две седмици преди Байрама ние оцеляхме при много големи изпитания. Но ние взехме серия от решения и проведохме много разговори. За по-малко от два месеца ще се справим. В този момент беше особено важна подкрепата на страните от ЕС начело с Германия. Правим всичко възможно проблемите на Турция да не засегнат цяла Европа“, заяви Ердоган.

Днес еврото се обменя за 7,83 турски лири, а доларът за 6,68 лири. Според Ердоган германската канцлерка Ангела Меркел лично го е потърсила по телефона и предложила да изпрати в Анкара свой министър. Освен това редица министър-председатели на държави в Европа са заявили публично подкрепата си за Турция, а някои са изпратили свои специални представители.

Ердоган каза, че Катар и Кувейт също предоставят икономическа подкрепа в резултат на активни контакти, но върху тези страни е налице „непряк натиск“. Той подчерта изключителното значение и на политическата подкрепа от страна на руския президент Владимир Путин, заявена още в началото на кризата, както и силното сближаване с правителството на Иран по отношение на САЩ.

Ердоган специално подчерта, че е важно всички страни в региона да обмислят стратегиите си за бъдещето. От валутната криза се възползваха търговците на хранителни продукти, които повишиха цените с 30%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук