земетресение

Националният институт по геофизика, геодезия и сеизмология на БАН и Европейският сеизмологичен център (EMSC) не отчитат земетръсна дейност на територията на България към днешна дата. Последното регистрирано у нас земетресение е от 25 май.

Тази сутрин различни медии съобщават за трус с магнитуд 3.4 по Рихтер, регистриран в 4.11 часа в района на Смолян. На сайтовете на двата центъра обаче, които се актуализират в реално време, подобна информация не фигурира. Оказа се, че всичко се дължи на технически проблем. От Геофизичния институт на БАН обясниха, че автоматичната им система за измерване е направила грешка и е изпратила съобщение до медиите за труса, без да има такъв.

„За съжаление, както се казва на съвременен програмистки език –имахме бъг в системата. Станциите се разделиха. Едните определят истинското земетресение, което е под Крит и с магнитут 5 и за съжаление едно несъществуващо, което излезе за кратко време на сайта. Аз съм 100% сигурен, че и при малко земетресение в България бъг няма да се получи. Бъгът е заради това, че земетресението е много далечно и станциите са се раздвоили“, обясни директорът на НИГГГ-БАН Николай Милошев.

Тази нощ голямо земетресение е регистрирано край бреговете на Гърция. Епицентърът на труса е остров Крит. Магнитудът е 5 по скалата на Рихтер. В следващите часове се отчитат редица вторични труса с по-малък магнитуд.

Не е получена информация за възможни щети и пострадали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!