Снимка: Ю тюб, кадър

Австралийски и немски морски учени откриха най-голямото количество нови видове месоядни гъби в света в дълбоководна експедиция край източния бряг на Австралия. Най-малко 17 нови вида бяха открити на дълбочина 4 000 метра под морската повърхност, съобщи музея в Куинсланд, цитиран от „Сабах“.

Преди това в Австралия бяха известни само три вида месоядни гъби.

Изследователите на музея са работили с учени от Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ при откриването и именуването на видовете, открити по протежение на източното австралийско крайбрежие, от северната част на Куинсланд до Тасмания. Резултатите бяха публикувани в научното списание „Zootaxa“.

„Традиционно гъбите се хранят с филтри (изсмукват преминаващ планктон или хранителни вещества от водата), но тези видове, които се намират на дъното на океана, са се развили като хищници, които ловят и смилат плячката си директно“, каза Мерик Екинс, ръководител на сектора в музея с колекция от морски безгръбначни.

Той добави, че много от новооткритите гъби се намират на океанското дъно на дълбочина между 2 000 и 4 000 метра.

„Бих казал, че това е най-голямото откритие на месоядни гъби от всяка друга експедиция в света“, каза той.

„Ние знаем повече за повърхността на Марс, отколкото за нашите дълбоки океани, така че е важно учените да продължат да изследват пропастите по-надолу“, каза изпълнителният директор на музея на Куинсланд Джим Томпсън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук