Европейската комисия предложи да бъде сформиран фонд за възстановяване на икономиката на ЕС от коронавирусната криза в размер на 750 млрд. евро, съобщават агенция ДПА и немската телевизия N-tv, както и дипломатически източници на Ройтерс.

България би могла да получи 11.7 млрд. евро под формата на безвъзмездна помощ и кредити от Европейския съюз (ЕС) през следващите две години, става ясно от предложение на Европейската комисия (ЕК) за създаване на фонда за възстановяване, съобщи „Свободна Европа“. Общият бюджет за страната ни е 15 млрд. евро, но тъй като помощта ще минава през европейски програми, ще е необходимо национално съфинансиране от 3.3 млрд. евро, за да се възползваме от европейската солидарност. Помощта възлиза на 19% от българския БВП и по този показател страната ни заема второ място след Хърватия, която ще получи помощ в размер на 22% от БВП, или 15 млрд. евро.

От целия размер на фонда 500 милиарда евро ще бъде под формата на безвъзмездни средства, докато 250 милиарда евро ще бъдат заделени за предоставяне на заеми, посочват източници, запознати с въпроса.

Силно задлъжнелите Италия и Испания, най-силно засегнатите държави от пандемията на коронавируса, ще бъдат основните бенефициенти на план за възстановяване, приет от Европейската комисия в сряда.

От 750-те милиарда евро на плана Италия ще получи до 81,8 милиарда пряка помощ и 90,9 милиарда заеми, докато Испания ще получи 77,3 милиарда помощи и 63,1 милиарда кредити, сочи документ, видян от АФП.

Предложението на ЕК се различава от това на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел за фонд с безвъзмездни средства на стойност 500 милиарда евро, които да бъдат предоставени за подпомагане на силно засегната от коронавирусната пандемия икономика на Европейския съюз.

Това изглежда като компромисно предложение в опит да се успокои както френско-германския лагер, така и Австрия и още няколко страни членки (Швеция, Дания и Нидерландия), които са против идеята за предоставяне на безвъзмездни средства, настоявайки помощта да става под формата на заеми.

Европейската комисия също така ще предложи по-късно днес общият бюджет на ЕС за периода 2021-27 г. да възлиза на около 1,1 трилиона евро, заявиха два източника пред Ройтерс.

Това ще се съчетае с новият Фонд за възстановяване, който ще мобилизира 500 милиарда евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми за държавите членки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!