Перспективата за излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка се е повишила от миналия месец, предупреди „Банк ъф Ингланд“ (БИ), като запази лихвените проценти непроменени.

„Във вътрешен план възприеманата вероятност за Брекзит без сделка се е повишила от май“, гласи изявление на банката след последното заседание на ръководството относно паричната политика, на което бе решено да се запази основната лихва на заемите от 0.75%.

Депутатите от Консервативната партия във Великобритания ще решат днес, кои са двамата финалисти за постовете лидер на партията и министър-председател на страната, пише АФП. Бившият външен министър и кмет на Лондон Борис Джонсън е абсолютен фаворит, като броя гласове, които получава, се увеличават с всеки изминал кръг. Последните двама кандидати, които останат след пресяването обаче няма да бъдат подложени на гласуване за избор на лидер само от консервативните депутати, а от всички 160 000 членове на партията, които ще дадат вота си по пощата. Новият премиер трябва да встъпи в длъжност до края на юли, а дотогава Тереза Мей ще продължи да изпълнява задълженията си.

Борис Джонсън, чиято политическа кариера е белязана от гафове и скандали, обяви по-рано, че ако стане премиер, ще извади Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, независимо по какъв начин. Това засилва притесненията от хаотичен Брекзит без споразумение за условията на раздяла с Европейския съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук