евро

Броят на фалшивите банкноти, по-голямата част от които с купюри от 20 и 50 евро, които са били иззети миналата година, е нараснал след регистрирания през 2021 година спад. Това се посочва в данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани днес и цитирани от Франс прес. 

Общо около 376 000 фалшиви банкноти са били изтеглени от обращение миналата година, което е растеж с 8,4 на сто на годишна основа. Става дума за обръщане на тенденцията след няколко години на спад, за да се достигне до

347 000 иззети банкноти

през 2021 година, което е исторически минимум.

Това повишение „отразява възстановяването на икономическата дейност през 2022 година след вдигането на по-голямата част от пандемичните ограничения“, отчита ЕЦБ.

За сравнение, 29,5 милиарда истински банкноти са били в обращение в края на декември. Това е увеличение с 4,4 на сто на годишна основа и е почти четири пъти над броя им при въвеждането на еврото през 2001 година.

Казано по-друг начин „вероятността да получите фалшификат е много ниска“, а „13 фалшификата са били засечени на всеки 1 милион истински банкноти в обращение“.

Банкнотите от 20 и 50 евро продължават

да са най-фалшифицираните, като представлявайки близо две трети от иззетите (63,6 на сто).

През последните години ЕЦБ снабди постепенно еврозоната с нови банкноти с по-силна защита, с което усложни  работата на фалшификаторите.

Единствено емитирането на нови банкноти от 500 евро е било спряно от края на 2018 година заради обвиненията, че тази банкнота

улеснява престъпния трафик.

През 2022 година с този номинал са били близо 2 на сто от общия брой фалшификати.

Фалшифицираните банкноти най-често са „много лоши имитации“. ЕЦБ повишава осведомеността на обществото чрез метод, състоящ се в „докосване, гледане и наклон“ на банкнотата.

По повод 20-годишнината на т. нар. фидуциарно евро в началото на 2022 година финансовата институция стартира проект за нов дизайн на евробанкнотите. Върху него ще бъдат изобразени реално съществуващи известни личности или паметници за бъдещите купюри след 2024 година.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук