Боил Банов
на снимката: Министърът на културата Боил Банов

Нападнатият от разкритията на Елена Йончева министър на културата Боил Банов направи резки изказвания по отношение на ситуяцията в телевизионно интервю.

„Като гледам от вчера публикации и в други медии, то си е като малка организирана престъпна група. Те правят същото в момента в Министерството на образованието. Този Ангел с неговия партньор отвън. Това са схемаджии. Схемаджии и изнудвачи. Престъпна група – единият работи вътре в администрацията, другият лобира отвън за проекти. Единият дава информация на другия, другият с тази информация през трети клиенти казва „аз имам вътрешна информация, знам какво да направите и как да направите”. Това правят тези момчета – шантажират”, каза Банов пред НОВА ТВ.

Банов каза, че въпросните хора, които събирали записи, за да рекетират с тях, се казват Ангел Ангелов и Иво Костов. Ангелов преди бил директор на Дирекция „Европейски програми и проекти”в Министерството на културата, а Костов е посредник, консултиращ изпълнителите на проекти. Въпросните хора в момента действали в Министерството на образованието, каза Банов.

„Той записва от години. При всеки висшестоящ, при който влезе пуска телефон или някакво друго устройство и започва да записва. Този човек вероятно притежава огромна колекция от записи. Тази колекция какво прави с нея, как я модифицира…рекетира. Това прави. Идва един човек при мен и ми казва „Те казаха, че ще Ви разгонят фамилията, имат ужасни компромати срещу Вас, ще Ви съсипят”. Това не са един и двама човека.”

Министърът дори даде конкретен пример за това как действа, както той я нарече, „престъпната група на изнудвачите“.

„Ще ви кажа за един конкретен проект в Силистра. Проект с Областна администрация, с Министерството на културата и с Румъния за трансгранично сътрудничество, който беше абсолютно кух проект. Който Област Силистра се отказа от него и не го финансира, защото тези са си го изработили абсолютно кух, който да извадят едни пари. Беше страшен натиск. Ние искаме да го спрем, да го прекратим, казват „ще ви разгоним фамилията”.”

Той бе категоричен, че разпространеният от БСП запис е „подправен, нагласен и тенденциозен”.

„Прокуратурата ще го прегледа този запис и ще каже подработен ли е, не е ли. За мен той е подработен. Смятам, че е пипан вътре. Подправен е. Той е нагласен. Смятам, че във вашето студио мога да направя сглобка от нашия разговор, когато преценят. Мога да вляза при вашите хора редакторите и сега да сглобя разговора, който водихме. За мен този разговор е фалшифициран. Това, което и предните дни се говореше, е пълна глупост. Това е страшна помия, непроверена.”

И допълни:

„Аз не мога да кажа в кой момент са монтирали и какво. Този запис е незаконен. Тези записи, които прави той, са незаконни, то затова са незаконни. Ако някой със СРС седи подслушван, то всъщност се гарантира, че той се подслушва и това е, което казва към този момент в тази ситуация за тези неща и може да бъде след това анализирано.”

Министърът дори стигна до по-остри изказвания и намеси личен елемент:

„Манипулират, това е. Манипулират. Манипулират записи, манипулират хора, манипулират проекти. Те с това се занимават. Изнудвачи. Изнудвачи. БС и Елена Йончева взеха от едни изнудвачи една помия и я хвърлиха. Това е истината. Да се чудя в момента докато излезе прокуратурата с всичко и докато стане ясно, че всичко това е помия и лайна, да се чудя в момента къде да ми учи детето, което и без това в училище се скъсва като го бъзикат, че баща му е министър и т.н. Сега да се чудя къде да го пратя да учи или да го прибирам вкъщи нещо да завършва на частно. Това стана. Хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я хвърлиха.”

Министър Банов направи коментарите във връзка със скандала със записите, разпространени в сряда от депутата от БСП.

Чрез тях левицата обвини Банов в корупция. Социалистите твърдят, че той е ощетил държавата с около 700 000 лева, спестявайки неустойката, която фирмата изпълнител на проекта за Ларгото трябвало да плати на държавата за забавяне.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук