Елена Йончева
на снимката: Елена Йончева

Широко рекламираното разследване на Елена Йончева за корупция по върховете на властта се оказа насочено срещу министъра на културата Боил Банов. Става въпрос за корупция в строителството. На пресконференцията на депутата и говорител на БСП Елена Йончева тя представи запис, който показва, по думите й, как Боил Банов през 2016 г. в качеството си на зам.-министър опрощава поне 700 000 лв. неустойка на фирма-строител. Министърът енергично отрече обвиненията и на ответна пресконференция показа исковата молба за въпросната неустойка през софийски градски съд. Той също така отрече непотвърдените данни, че тази молба се отнася до друга сума, а не онази, за която става дума в записите.

Елена Йончева
на снимката: Елена Йончева

Удивителното в записания разговор, според Йончева, е с каква лекота днешният вече министър от кабинета „Борисов“ договаря схеми в ущърб на държавата.

„Аферата „Ало,…Банов съм“ е пример за това как днес функционира българската държава“ – заяви тя.

Записът на Йончева показвал как Боил Банов през 2016 г. в качеството си на зам.-министър „опрощава“ поне 700 000 лв. неустойка на фирмата-строител и за целта предприел следните незаконни действия:

„Дава указания от своя кабинет на служители на МК как да бъдат подправени документите. Второ – разговаря по телефона с независимия надзор как да бъдат подправени документите, за да не си прибере държавата сумата от поне 700 000 лв. Трето – разговаря отново по телефона с ръководителя на проекта от страна на частната фирма-строител и се договарят как да синхронизират подправянето на тези документи“, заяви Йончева.

Става дума за проекта „Античен културно-комуникационен център „Сердика“ /на столичното Ларго/- 2 и 3 етап“, чиято стойност е 12.3 млн. лв. и се финансира по оперативна програма „Регионално развитие“. Изпълнител на проекта е ЗДДЗ „Антична Сердика“, в което влизат четири фирми с водещ партньор „Пътища и мостове“ ЕООД.

„Фирмата има закъснение и дължи на държавата поне 700 000 лв. неустойка, става дума за европейски средства“, посочи Йончева.

Първият запис е от 24 март 2016 г., когато министър на културата беше Вежди Рашидов. На срещата освен Банов присъстват Татяна Цановска – изпълняващ длъжността директор на дирекция „Правна“ в министерството, Ангел Ангелов от дирекция „Европейски програми“ и архитект Иван Мечкунов – ръководител на проекта от страна на министерството. Според сваления от БСП текст зам.- министър Банов казва, че има забавяне в изпълнението на строително-монтажните работи с 33 дни, заради което на фирмата трябва да се наложи неустойка от около 700 хил. лв. Той уточнява че тази неустойка не може да се събере с години и предлага на архитект Мечкунов да направи акт 10, който да раздроби срока на две или три и да се покрият тези 33 дни.

Според БСП вторият разговор е телефонен и е между Боил Банов и Атанас Ангелов от ЗДДЗ „Инвест консулт“, който е независим строителен надзор на обекта. Банов пак казва, че и да искат неустойката, никога няма да я вземат и предлага в строителните книжа за минал период да се намерят два пъти по 15-16 дни, в които не са се правили никакви строително-монтажни работи, и да се пусне акт 10 и акт 11 съответно за спиране, „за да излезем начисто, че няма закъснение“.

Последният разговор, според БСП, също е телефонен – между зам.-министъра и инженер Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя „Антична Сердика“. Банов обяснява за установеното забавяне и прави предложението за неговото заличаване.

Записът не е с много добро качество. Направен е от служител на Министерство на културата, който е присъствал на разговорите, който Йончева запази анонимен, но бе идентифициран на дадената от министър Банов пресконференция като бившия ръководител на Дирекция „Европейски прояви и проекти“ в министерството Ангел Ангелов.

„Направен е защото служителите са били вкарани в незаконна схема, и записът са предполагали един ден може да послужи за тяхна защита“, посочи Йончева.

Тя заяви, че е направено интервю с един от служителите, присъствали на разговора в кабинета на зам.-министъра.

„Сега този служител иска да остане анонимен, но е готов да даде показания да свидетелства пред компетентните органи“, посочи Йончева.

Йончева коментира, че аферата „Ало, …Банов съм“ не е схемата на г-н Банов, а е схема на правителството на Борисов.

„Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени. Колкото по-зависими са, толкова повече имат възможност да се издигнат“, подчерта тя.

БСП ще оформи сигнали до прокуратурата и до ОЛАФ.

Самата Елена Йончева получи пресни обвинения в пране на пари. Както тя, така и партията и ги отхвърлят и заявяват, че става дума за ответен удар и репресия заради разследванията на бившата журналистка.

Вследствие на разкритията прокуратурата се самосезира за норматив, за разлика от други случаи, и назначи трима разследващи, които незабавно да се заемат със сигнала. Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, разясни, че за да бъдат записите приети като годни доказателства, трябва да минат през експертиза, която да установи автентичността и да идентифицира недвусмислено участниците в разговорите.

Арнаудова
На снимката: Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

На този етап не стана дума за положението на направилия записите Ангел Ангелов. От досега известните факти излиза, че той повече от две години си е мълчал за известни нему нарушения и очевидно прокуратурата ще трябва да вземе решение дали и той носи вина под някакво форма. Още повече, че в ответната си пресконференция министър Банов излезе с твърдението, че от години е „рекетиран“ със записи от Ангелов:

„От 4 години ме рекетират със записи. Никакви пари не са опростени. За всички закъснения по проекта за „Ларгото“ са заведени искови молби. Лицето Ангел Ангелов в МК ме рекетира 4 години. Готов съм да заведа дела срещу Ангелов, срещу всеки, срещу тази депутатка…“ – разгневи се министърът.

Боил Банов каза, че е готов с оставката си, но не защото е виновен, а „защото така се прави“. Той каза, че решението дали да запази поста си ще се вземе от премиера.

на снимката: министърът на културата Боил Банов

Банов получи подкрепата на политиците от своята партия. Председателят на НС Цвета Караянчева заяви, че министърът трябва да напусне поста си само ако вината му бъде доказана от прокуратурата. Народният представител от ГЕРБ Тома Биков пък нарече БСП „сайт за фалшиви новини с главен редактор Елена Йончева“. От ГЕРБ са категорични, че цялата парламентарна група на партията застава зад Боил Банов и провежданата от него политика.

 

 

Ето и записите, представени от пресцентъра на БСП:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!