Тереза Мей
на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей

Тереза Мей постигна необичаен триумф в Камарата на общините. След най-тежката парламентарна загуба за правителството си тя успя да осигури мнозинство за съживяване на споразумението за напускане на Европейския съюз.

За целта тя трябваше да гласува против собствената си претърпяла разгром сделка, трябваше да предложи на депутатите нов шанс да направят оценка в рамките на две седмици на управлението й. Наложи й се също да предложи гаранции, че правата на работниците ще се спазват и че при по-нататъшните си действия тя ще взема предвид различните мнения на парламентаристите.

Това несъмнено са стъпки в правилната посока.

При все това е трудно да си представим как министър-председателката ще претвори на дело успеха си в парламента. За да спечели гласуването в Камарата на общините, Мей заяви, че може да постигне „значителна и законово обвързваща промяна в споразумението за напускане“, която може да осигури „алтернативно решение“ на т.нар. „предпазна клауза“ – за ирландската граница.

Предпазната мярка е подсигурителен механизъм в споразумението за напускане (предназначен да предотврати твърдата граница на остров Ирландия. Тази мярка разгневи брекзитърите, които казват, че тя може да впримчи Обединеното кралство в митнически съюз с ЕС.

На практика Мей каза на депутатите, че може да предоговори въпроса за предпазната мярка в сделката за Брекзит и да я замени със споразумение за свободна търговия с все още неизвестен начин на действие, за да се избегнат митнически проверки на ирландската граница. ЕС обаче много кратно е заявявал, че няма да преговаря повече по постигнатото споразумение за Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук