Барак Обама
На снимката: бившият президент на САЩ Барак Обама

Бившият президент на САЩ Барак Обама разкритикува отговора на своя наследник Доналд Тръмп на пандемията от COVID-19, опустошила Америка. Експрезидентът отправи рядка за него публична критика онлайн пред ученици и студенти, които трябваше да празнуват дипломирането си – традиция, която се спазва всяка пролет в Съединените щати.

„Повече от всичко тази пандемия напълно дръпна завесата от идеята, че толкова много отговорни хора знаят какво правят. Много от тях дори не се преструват, че са отговорни“, каза Обама, докато коментираше последиците от пандемията по време на онлайн събитието пред няколко десетки студенти, завършващи колежи и университети, без да посочва имената на конкретни лидери.

Това тържество беше последвано от втора звездна церемония за ученици от гимназиите, по време на която Обама продължи по същия начин, като каза на учениците да се активизират там, където лидерите не са успели.

„Дали светът ще стане по-добър, ще зависи от вас. Да правиш това, което се усеща хубаво, което е удобно, което е лесно – така мислят малките деца. За съжаление много от така наречените възрастни, включително някои с големи титли и важни длъжности, все още мислят по този начин – поради което нещата са толкова объркани. Надявам се вместо това да решите да приемете ценности, които са вечни, като честност, трудолюбие, отговорност, справедливост, щедрост, уважение към другите“, бяха думите на бившия американски президент.

Съперничеството между сегашната и предишната администрация в полето на здравеопазването не започва с коронавирусната пандемия. През своя мандат Обама успя да прокара мащабна здравна реформа, която сегашното управление вече обявява за провал и е възможно да демонтира напълно. Допълнителен тласък на тази амбиция дава и решение на Тексаския федерален съд, според което реформата е и противоконституционна. Това решение понастоящем се обжалва и изглежда все по-вероятно казусът да се разреши във Върховния съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!