„Барклис”

Четвъртата по големина банка във Великобритания „Барклис” и четирима бивши директори са обвинени в организиране на измама във връзка с увеличението от Катар на капитала на банката през 2008г., съобщава Ройтерс.  Обвинението е повдигнато след 5-годишно разследване на един от най-трудните периоди на финансовата история.

„Барклис” взе заем от 7 млрд. паунда през 2008, за да избегне национализацията. Бившият директор Джон Варли, бившият председател на инвестиционното банкиране за Близкия изток Роджър Дженкинс, бившият зам.-директор на инвестиционното банкиране Ричард Боут и бившият директор за управление на имущество Томас Каларис са обвинени заедно с банката, съобщи Агенцията за особено големи измами във Великобритания. Обвиненията са и за незаконно финансова подкрепа в нарушение на британския Търговски закон.

Случаят тръгва от 322 млн паунда, които банката плати като разходи на катарски инвеститори за заем в рамките на набиране на капитал от 12 млрд. паунда по време на финансовата криза през 2009г. До решението се стигна с цел избягване на държавна помощ.

Очаква се съдът в Лондон ще се произнесе на 3 юли.

Базираната в Лондон банка „обмисля позицията си” по отношение на обвиненията. От там съобщиха, че едно от основните й дъщерни дружества може също да бъде обвинено по случая.

За още новини следете нашата Фейсбук страница

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук