Мишел Барние, Брекзит, преходен период
на снимката: главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние

За първи път след подписването на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания, Мишел Барние, ръководител на Работната група на Европейската комисия за връзки с Обединеното кралство, изрази публично своите виждания по текста. Той направи това по време на дебат на пленарната януарска сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

„Това споразумение постави начало нова ера в отношенията ни с Великобритания, но в бъдеще ще трябва да се изправим пред редица проблеми“, каза той, цитиран от „И Ю Рипортър“.

В речта си Барние настоя, че от Брекзит няма положителни резултати:

„Това е развод, а никой не е щастлив след развод. Но това споразумение, което постигнахме с Великобритания, доказва, че ЕС не е затвор, така, както някои демагози отдясно и отляво искат да повярваме; от него може да се излезе, но тези, които искат да излязат, ще трябва да се изправят пред последствия под формата на деформации и турбуленции.“

Целта на споразумението, според Барние, е да внесе ред в икономическите и свързаните с търговията аспекти на отношенията между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит, знаейки, че това не е крайна точка: „Не само е необходимо да се гарантира правилното прилагане на това споразумение, но със сигурност ще трябва да бъде допълнено в бъдеще с определени теми, които Обединеното кралство не искаше да включва този път, като например отбраната или външната политика“, каза Барние.

Споразумение, основано на четири стълба

Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство се основава на четири стълба.

По отношение на търговията основната му цел е, според Барние, да осигури „рамка за свободна и справедлива търговия и равни условия“, избягвайки риска Брекзит да бъде използван от Великобритания като инструмент за социален дъмпинг и нелоялна конкуренция. Това споразумение запазва и защитава единния европейски пазар.

Вторият приоритет е да се осъществи амбициозно социално и икономическо сътрудничество в редица области. Барние настоя по-специално за необходимостта да се гарантира взаимната свързаност между ЕС и Обединеното кралство на всички нива, не само по отношение на транспорта и енергетиката, но и за някои програми на ЕС. „За съжаление“, каза Барние, „това не включва инициативата „Еразъм“, тъй като Обединеното кралство отказа да бъде част от нея. Ние също трябва да сме наясно, че Великобритания ще прилага в бъдеще много по-строга имиграционна политика, която ще повлияе на мобилността на гражданите на ЕС.“

Споразумението включва и сигурността сред приоритетите си, като взема предвид настоящите предизвикателства, споделени от ЕС и Обединеното кралство, като тероризъм, киберсигурност или човешки права. Документът включва важни договорености, свързани със защитата на данните или основните права, но не се правят препратки към външната политика или отбраната, тъй като Великобритания не иска да ги споменава:

„Съжалявам за това, но вратите ни са отворени и можем да преговаряме по тези въпроси в бъдеще“, каза Барние.

И накрая, споразумението включва важни договорености по отношение на управлението, с редица двустранни органи и комитети (до 19), които трябва да бъдат създадени, за да осигурят мониторинг на прилагането му. Тези правила за управление включват средства за защита или санкции, които и двете страни могат да въведат, въпреки че, както спомена Барние, „идеята не е да се прибягва до тях“.

Мишел Барние също така припомни, че работата на Европейската комисия все още не е приключила и че в нейния генерален секретариат ще бъдат създадени две различни звена, едното за надзор на споразумението за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство, и второто за наблюдението на Споразумението ЕС-Великобритания за търговия и сътрудничество.

Споразумението защитава и интереса на една държава-членка, Ирландия. То доказва, че не само търговията, но и мира и стабилността са ключови приоритети за ЕС.

Членовете на ЕИСК благодариха на Барние и го поздравиха за неговия професионализъм и ангажираност, чрез които той успя да запази единството на Европейския фронт от началото на преговорите. В същото време Барние благодари на ЕИСК за подкрепата и качеството на работата му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!