При спецакция срещу престъпна група за фалшифициране на пари и лични документи полицията иззе и фалшив задграничен паспорт на името на нашумелия холивудски актьор Силвестър Сталоун. Като гражданство на титуляра на паспорта менте е посочено „България“.

Подправените документи са правени в две работилници в селища в Шуменско и Пловдивско. „Българският паспорт“ на прочутия актьор е служел като мостра за качество пред потенциални клиенти.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четири лица за участие в организирана престъпна група за изработка и разпространение на неистински парични знаци и български лични документи в страната. Те са задържани за 72 часа, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Други двама са обвинени за извършени от тях вторични престъпления.

Операцията е проведена вчера на територията на Бургаска, Пловдивска, Пазарджишка и Шуменска област. Претърсени са 30 адреса. В подземен гараж на сграда в курортния комплекс „Слънчев бряг“, в работен режим,  е открита нелегална печатница в момент на производство на неистински банкноти. В помещението са намерени голямо количество готови фалшиви купюри долари и евро, заготовки, холограмни стикери, принтери и др.

Иззетото количество възлиза на около 360 хил. долара и над 400 хил. евро, По първоначални данни, банкнотите са били пласирани на територията на страната ни, те са с много добро качество и с по-голяма защита. Разследването е започнало в началото на миналата година, след придобита информация за престъпната дейност.

В рамките на действията е установено, че участниците в престъпната схема са ползвали същото помещение, в което през 2018 г. бе разбита печатница за неистински банкноти и иззети всички машини и пособия за изработването им. Тогава бяха задържани и предадени на съд четирима души, част от които са сред задържаните вчера за същата престъпна дейност. Установено е, че групата е действала изключително предпазливо и при изградена строга йерархия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук