barnier-raab
На снимката: главните преговарящи за Брекзит Доминик Рааб /ляво/ и Мишел Барние

Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние предупреди, че два ключови елемента на британския търговски план след Брекзит са „неприемливи“, според коментари в парламентарната комисия, публикувани в петък. Стенограмата от изслушването, проведено по-рано тази седмица, противоречи на твърдението на проевропейски опозиционния депутат, че Барние казал, че цялото предложение е „мъртво“.

Въпреки това Барние изясни, че ЕС няма да приеме предложенията на Лондон за митнически договорености и за обща нормативна уредба между ЕС и Обединеното кралство относно стоките, за да се облекчи търговията между страните след Брекзит.

Те „биха поставили под съмнение самата неприкосновеност на нашия единен пазар … Това напълно не подлежи на обсъждане“, казал той пред комисията на Брюксел по време на изслушване в Брюксел в понеделник.

Неговите коментари ще вдъхновяват критиците на т. нар. „План Чекърс“ на британския премиер Тереза ​​Май, които твърдят, че опитът да се остане близо до ЕС, като в същото време се отрязват някои връзки, е най-лошият възможен вариант.

На плана се противопоставят и поддръжници на Брекзит в партията на Мей, сред които и бившите министри Дейвид Дейвис и Борис Джонсън. Същото важи за и някои от тези, които искат страната да остане в ЕС.

Великобритания се надява да постигне споразумение по ключови въпроси, свързани с раздялата, както и за очертаване на бъдещите търговски връзки с блока, преди да напусне ЕС през март следващата година.

Барние каза, че разводът е бил договорен на 80%, но предупреди, че има риск да бъде провален от неуспеха да се сключи сделка за границата между Ирландия и Британска Северна Ирландия.

И двете страни обещаха да избегнат повторното въвеждане на гранични проверки, за които мнозина се страхуват, че биха заплашвали крехкия мир в региона, но не могат да постигнат съгласие как това би могло да бъде постигнато.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!