Барние
на снимката: главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние

Ако Великобритания иска да напусне ЕС със сделка, настоящата такава е „единствената възможност“, заявява преговарящият от европейска страна Мишел Барние.

„Ако изборът ви е да напуснете без сделка, добре. Ако изборът вие е да останете в ЕС, също добре. Но ако решите да напуснете ЕС както е редно, тази сделка е единствената ви опция – каза Барние в интервю, цитирано от „Политико“ – Това е всичко, което нашите правни ограничения позволяват.“

Барние има съобщение до заместника на британския премиер Тереза Мей:

„Подпишете тази сделка и по-късно можете да подпишете друга. Но иначе, не… Ние казахме, че след като сделката бъде приета ние можем да започнем да работи по дългосрочно решение за ирландската граница. Може да е например да използваме така наречените невидими начини на контрол чрез дронове. Нито една от тези договорки не е активна днес. Не можем да го направим на момента. Технологията трябва да действа напълно… Имате нужда от технология. Имате нужда от технологична инфраструктура, за да го направите. И това изисква време“, твърди Барние.

Той посочи противоречивите искания на британските депутати и подчерта, че не може „да искате да излезете от единния пазар и митнически съюз и да искате да няма проверки по границата“.

„Три вида контрол са нужни на всяка външна граница на съюз. Това е нужно, за да се запазят потребителите, европейския бюджет и бизнеса. Това не е идеология: В Ирландия залогът е мирът и стабилността. Защитата на единния пазар е важна, но само на второ място е важна и стабилността“, казва още Барние.

Според французина Брекзит трябва да служи за урок на целия ЕС. По думите му за Великобритания вероятно е късно, но за други страни, в които има същите проблеми, „включително и моята страна, не е“.

Барние коментира, че анализът на причините за Брекзит показва едни типично британски причини – надеждата за връщане на силната Великобритания, носталгия по миналото. По думите му носталгията няма място в политиката, но дори и в родната му Франция е същото и „някои политици все още предпочитат да живеят в миналото“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!