Barnier_May
На снимакта: Мишел Барние и Тереза Мей

Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние предложи в петък Великобритания да напусне митническия съюз след развода, въпреки че предложението няма да включва Северна Ирландия, което ще разгневи Лондон. Последната оферта на Барние идва само дни преди британският парламент да гласува споразумение за оттегляне, договорено между двете страни, в което съдбата на ирландската граница се разглежда като ключов въпрос.

„ЕС се ангажира да предостави на Великобритания възможност за едностранно излизане от единната митническа територия“, каза Барние в „Туитър“ след среща с посланиците на останалите 27 държави-членки на ЕС.

Въпреки това, „останалите елементи на предпазния механизъм трябва да се запазят, за да се избегне твърда граница“, каза Барние, като се има предвид сближаването между Северна Ирландия и република-членка на ЕС. Както ЕС, така и Великобритания искат да предотвратят „твърда граница“, която би довела до контрол между британската провинция Северна Ирландия и Ирландия, член на ЕС, след Брекзит.

Без решение в бъдеща договореност настоящата сделка запазва Обединеното кралство в митнически съюз с ЕС, докато бъде намерен по-добър отговор.

Поддръжниците на Брекзит се опасяват, че Великобритания ще бъде в капан за постоянно оставане в митническия съюз с ЕС и отказаха да подкрепят споразумението. Противоположното предложение почти със сигурност ще бъде отхвърлено или пренебрегнато от правителството на премиера Тереза Мей, чието мнозинство зависи от депутатите юнионисти от Северна Ирландия.

Поставянето на границата след Брекзит в Ирландско море е ярка червена линия, която правителството на Мей отказа да признае.

Предложението на Барние „има за цел да противодейства на аргументите на британците, които твърдят, че искат да вкарат Обединеното кралство в капана на митнически съюз“, заяви европейски дипломат. Но то рискува „много да ядоса Тереза“, добави той, защото се връща към по-ранна версия на „защитния механизъм“, ограничена до Северна Ирландия, която Мей настояваше ЕС да изостави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!