Ай Ем Пей
на снимката: Ай Ем Пей

Архитектът, който създаде стъклената пирамида в двора на Лувъра в Париж почина на 102-годишна възраст, съобщава „Ню Йорк Таймс”.

Американецът от китайски произход Ай Ем Пей беше автор на проекти за обществени сгради, хотели, музеи, училища и много други.

Основна характеристика на работата му бяха прецизната геометрия и благоговението пред светлината.

Когато Ай Ем Пей проектира и предлага 21-метровата пирамида в Лувъра, направена от рамка от стомана и стъклени панели, много парижани са възмутени.

Един от френските вестници нарича пирамидата „пристройка на Дисниленд“, а организация за защита на природата казва, че „мястото й е в пустинята“.

Ай Ем Пей нарича пирамидата най-трудния проект в кариерата си. Тя е открита през 1993 г., като вече се е превърнала в нещо, с което парижани и гостите на френската столица са свикнали или дори харесват.

Повечето големи проекти на Ай Ем Пей са сгради в САЩ, като библиотека в Дорчестър, Масачузетс, изследователски център в Боулдър, Колорадо, кметството в Далас, Тексас и източното крило на Националната галерия на изкуствата във Вашингтон.

Когато печели престижната награда за архитектура Прицкър през 1983 г., Ай Ем Пей използва бонуса от 100 хиляди долара, за да започне програма за обучение на амбициозни китайски архитекти в Съединените щати.

Самият Ай Ем Пей е имигрант, който се преселва в САЩ през 1935 г. Дребният азиатец с големи очила се жени за съпругата си Ейлийн през 1955 г., двамата имат четири деца. Две от тях стават архитекти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук