Лувър
Изглед от Лувъра

Парижкият музей Лувър отново отвари врати за посетители. Санитарните мерки са драстични, а посещенията ограничени. Лувърът беше затворен през март заради коронавируса. От тогава културната институция е натрупала загуби за над 40 милиона евро.

По време на пандемията обаче Лувърът повиши виртуалното си присъствие  и се  превърна в най-разглеждания музей в света в Instagram с над четири милиона последователи.

Специални мерки за безопасност

Сини стрелки водят из залите на Лувъра първите му посетители след карантината. Билетите се продават онлайн за точно определен час, за да няма струпване на хора, маските са задължителни.  Веднъж потеглили из залите, посетителите няма да могат да се връщат, а пред загадъчната Мона Лиза ще стоят на големи разстояния.

Очакват се до 10 000 посетители дневно

Седемдесет процента от публичните площи на музея – или 45 000 квадратни метра – ще бъдат отворени за публика. Отварят любимите на парижаните сектори за антично и египетско изкуство, за децата са предвидени образователни визити. Не всички отдели отварят от днес, това лято Лувърът ще остане и без многобройната си публика от САЩ, Китай, Япония.

Сред повече от 10 милиона посетители през 2018 г. почти три четвърти бяха туристи. След рестарта очаквани са за между 5000 и 10000 посетители дневно – много далеч от обичайния поток в Лувъра.

Планира се и обновяване на музея преди 2024 г., когато Париж е домакин на Олимпийските игри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!