Енио Мориконе

Италианският композитор и носител на „Оскар“ Енио Мориконе почина на 91-годишна възраст.

Мориконе, удостоен с два Оскара, е починал вчера вечерта в римска клиника, където е бил настанен след падане. Преди няколко години той е счупил бедро.

Мориконе е световноизвестен със своята филмова музика. Той е написал музиката към повече от 570 филма, 30 от които уестърни. Една от най-известните му творби е музиката за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“.

От тромпета и хоровата музика до Холивуд…

Мориконе е роден в Рим, изучава тромпет, композиция и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Той започва да пише музика към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика.

През 1964 г. започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи.

Мориконе е носител на десетки международни награди

През 2007 г. получава „Оскар“ за цялостно творчество. През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата.

У нас е удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет през декември 2013 г.

Сред по-известните филми с негова музика са „За шепа долари“, „Малена“, „Имало едно време на Запад“, „Професионалистът“, „Ново кино „Парадизо“, „Бъгси“, както и последната му работа с Куентин Тарантино във филма „Омразната осморка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!