коронавирус

От различни страни идват все повече доказателства, че вирусът е присъствал в латентно състояние в различни страни, преди да се появи в Азия, твърдят от Оксфордския център за медицина.

„Covid-19“ е бил в покой преди пандемията

Коронавирусът от нов тип, най-вероятно, не е напуснал лаборатория в Китай, но е бил в състояние на покой по целия свят много преди пандемията да избухне в Китай след определена комбинация от природни фактори. Това мнение се споделя от старши сътрудник в Центъра за медицина, основан на доказателства  в Оксфорд, и гостуващ професор от университета в Нюкасъл Том Джеферсън, цитиран от в. „Дейли Телеграф”.

Вирусът е бил в Барселона още през март 2019-та

Според учениs има все повече доказателства от различни страни, че вирусът е бил в различни страни, преди да предизвика епидемията в Азия. И така, испанските епидемиолози миналата седмица съобщиха, че вирусът SARS-CoV-2, който е причинител на коронавирусна инфекция, е открит в отпадъчните води на Барселона през март 2019 г., тоест девет месеца преди да бъдат съобщени първите случаи на зараза в китайския град Ухан.

Стана известно, че следи от COVID-19 са открити в проби от отпадни води от италианските градове Милано и Торино през декември миналата година и в отпадъчни води от бразилския град Флорианополис през ноември 2019 г.

„Мисля, че вирусът вече е бил по света т.е „тук” в смисъла на „навсякъде“. Възможно е да имаме работа със „спящ вирус”, който се е активирал от условията на околната среда. В началото на февруари на Фолклендските острови засякоха случай. Откъде дойде? На круизен кораб, плаващ от Южна Джорджия до Буенос Айрес едва на осмия ден, беше регистриран първият случай. Вирусът в готвената храна ли се е намирал и активира ли се, когато продуктите се размразят?“, пита Джеферсън.

Ученият прави аналогия с масовата пандемия от „испански грип“, от която от 1918 до 1920 г., според различни оценки, загиват до 100 милиона души, а почти всеки трети жител на планетата е заразен.

Коронавирусът и „испанският грип“

В случая с испанския грип също се наблюдават странни неща, смята Джеферсън.

„През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от испански грип, въпреки че по това време те нямат контакт с външния свят. Обяснението за това може да е, че тези патогени не идват отникъде и не отиват никъде. Те са винаги „тук” и понякога нещо ги активира. Може би плътността на световното население или условията на околната среда и това е, което трябва да изучаваме“, сигурен  е Джеферсън

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук