На снимката: номинираната за министър на вътрешните работи на САЩ Деб Холанд /ляво/

Новият президент на САЩ потвърди редица обявени преди това кандидатури за бъдещия си кабинет. Той номинира бившия губернатор на Мичиган Дженифър Гранхолм за енергиен министър и за първи път представител на коренното население – конгресменката Дебра /Деб/ Холанд, ще застане начело на министерството на вътрешните работи на САЩ, което отговаря за природните ресурси и за въпросите на земеползването.

Тези кандидатури трябва да бъдат одобрени от Сената, а разглеждането на кандидатите ще започне не по-рано от края на януари 2021 година.

Деб Холанд е първият в историята жена от коренното население, която получава пост във федералното правителство. Преди нея това е постигал само още един индианец – Чарлс Къртис, вицепрезидент на Хърбърт Хувър /1929-1933/. Тя е от племето лагуна пуебло. Смятана е за държавен служител, който не признава бариери и има репутацията на упорит борец за правата на семействата от племенните, селските и цветнокожите общности.

Понастоящем Деб Холанд е зам.-председател на Комисията за природните ресурси в Камарата на представителите, което я прави напълно подготвена за поста. През 2018 г. тя стана една от двете индианки, които влязоха в Конгреса. Холанд се зарече да работи за подобряване на отношенията на властта с племената на северноамериканските индианци, „които Тръмп разруши“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!