Президентът на САЩ Джо БАйдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ нямат по-близък съюзник от Австралия. Това заяви американският президент Джо Байдън преди двустранна среща с австралийския премиер Скот Морисън в Ню Йорк на 21 септември, пише „Гардиън“.

САЩ се съгласиха да споделят технологията за ядрено задвижване на подводници с Австралия, която е предназначена да се противопостави на агресивната политика на Китай в Южнокитайско море.

Това провали сделка между Франция и Австралия за продажба на 12 подводници и в резултат Париж отзова за консултации посланиците си от Вашингтон и Канбера, а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обвини Америка, че е „забила нож в гърба“ на съюзника си.

Във вторник Морисън беше подложен на жестока атака от бившия австралийски премиер Кевин Ръд, който обвини премиера в „Льо Монд“, че не е следвал „дипломатическия протокол, като не е информирал френското правителство за своето решение“.

„Подобен провал не е приемлив между противници, още по-малко между съюзници. Освен това Морисън не успява да осъзнае по-мащабните последици от решението си за външната ни политика и това е може би най-ужасяващото в цялата история“, каза той.

Макрон отказва да говори с Байдън, като вместо това проведе разговор с индийския премиер Нарендра Моди. Двамата лидери обещаха да „действат заедно“ в Индо-Тихоокеанския регион, обявиха от френското президентство.

Naval Group, френската компания, която бе страна по провалената сделка с Австралия, вече работи с държавния индийски корабостроител Mazagon Dock, за да достави шест подводници „Калвари“, които са на обща стойност 3.13 милиарда долара. Проектите включват трансфер на технологии от френската компания до индийските партньори.

Моди се готви да пътува до САЩ, за да се срещне с Байдън на първата им двустранна среща на високо равнище в четвъртък. Индия изрази загриженост, че Aukus – сформираният съюз между САЩ, Обединеното кралство и Австралия, може да понижи влиянието на Четворката.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!