Афганистан

Невъзможно беше изтеглянето на американски войски от Афганистан без някаква форма на хаос, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън.

„Не мисля, че това беше провал – беше прост избор! Нека го кажа така: когато има правителството в Афганистан, но лидерът му се качи на самолет, за да отлети към друга държава, това доведе до сериозен срив на афганистанските войски, 300 000 от които бяхме обучили. Когато те просто оставят оборудването си и избягат – това се случва! Не мисля, че имаше начин да се разминем с хаоса. Или поне аз не знам как“, каза в интервю за Ей Би Си Нюз американският държавен глава.

Байдън: Ще останем и след 31 август, за да евакуираме всички американци

Байдън обяви и готовност да остави американските военни сили в Кабул и след 31 август, ако до тогава не бъдат евакуирани всички американски граждани от страната.

„Американците трябва да разберат, че ще се опитаме да го направим преди 31 август. Но ако останат граждани на Съединените щати, то ние ще останем, за да ги измъкнем до един“.

Президентът на САЩ Джо БАйдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Тръмп: Русия и Китай ще копират американските оръжия в Афганистан

Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп вярва, че Русия и Китай ще започнат производството на „евтини копия“ на американски хеликоптери и танкове, попаднали в ръцете на талибаните. Той разкритикува приемника си Джо Байдън, че не се е погрижил да вземе или унищожи модерните американски оръжия след изтеглянето на войските от Афганистан.

„Талибаните сега разполагат с хеликоптери Black Hawk и модерни танкове, които са най-добрите в света. Русия ще ги използва, за да ги анализира и за да могат да бъдат копирани“, каза Тръмп в телевизионно интервю. „Гарантирам, че всички наши врагове ще бъдат снабдени с тях, така че те ще започнат да произвеждат евтини техни версии, това е срам”, добави той.

Американците признават, че талибаните са се сдобили с много оръжия и техника, които са били доставяни на афганистанските правителствени сили в продължение на две десетилетия.

Ашраф Гани: Подкрепям преговорите между талибаните и Карзай

Бившият афганистански президент Ашраф Гани вече не е фигура в страната си, заяви заместник-държавният секретар Уенди Шърман в коментар на искането на бившия лидер да се завърне в родината си:

„Изгледахме изявлението на Гани, разпространено от правителството на ОАЕ и това е! Той вече не е човек от значение за Афганистан“,  каза американският държавен секретар за Ашраф Гани, на когото Обединените арабски емирства дадоха убежище от „хуманитарни съображения“.

Гани напусна Афганистан миналата неделя, като я остави без правителство, непосредствено преди талибаните да навлязат в Кабул. При първата си публична поява след бягството си той обясни, че не е искал да се стигне до кръвопролитие, и отхвърли твърденията, че е взел със себе си големи суми държавни пари. Той заяви, че подкрепя преговорите между талибаните и висшите бивши правителствени служители, както и че „води преговори за завръщането си у дома”, след като потърси убежище в Обединените арабски емирства.

„Подкрепям правителствената инициатива за текущи преговори с Абдула Абдула и бившия президент Хамид Карзай. Искам този процес да завърши с успех”, каза той във видео съобщение.

На снимката: Ашраф Гани
На снимката: Ашраф Гани

САЩ ще евакуират възможно най-много хора от Афганистан

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че американските сили ще евакуират възможно най -много хора от летището в Кабул, тъй като хиляди хора са принудени да напуснат страната след завземането на властта в страната от талибаните. 4 500 американски войници са в Кабул, за да гарантират безопасната евакуация на хиляди афганистанци и граждани на западни държави.

„Ще евакуираме всички, които физически можем. Ще продължим да ръководим този процес, колкото се може повече време. Няма да влизаме в конфронтации с талибаните. Оставаме съсредоточени върху сигурността на летището“, каза Остин за международното летище в афганистанската столица, където са дислоцирани също британски и турски войски.

Пентагонът обаче, е решен да ускори процеса. Според Държавния департамент талибаните пропускат свободно американските граждани, които искат да стигнат до летището, но не и афганистанците.

Снимка показва около 640 афганистански граждани, евакуирани на самолет C-17 Globemaster III на ВВС на САЩ от международното летище Хамид Карзай на 15 август 2021г. в Кабул.
640 афганистански граждани, евакуирани на самолет на ВВС на САЩ от международното летище Хамид Карзай в Кабул (15 август 2021г.)

Съединените щати са евакуирали повече от 5200 души от Афганистан, след като талибаните влязоха в Кабул и наложиха контрол върху властта в страната. 2000 души са били изведени през последните 24 часа. Вашингтон се ангажира да помогне на 22 000 афганистанци да напуснат страната, както и да осигури напускането на 15 000 американци, които все още се намират там.

Великобритания е евакуирала 1200 души, сред които има и афганистанци. По 500 души са извели от Афганистан Германия и Испания, 209 – Франция, 559 – Турция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!