евакуация Афганистан

На 17 август американските власти евакуираха от Афганистан около 1100 американски граждани, притежатели на разрешение за пребиваване в САЩ и членове на техните семейства.

Говорителят на Белия дом каза пред репортери, че през последните дни от Афганистан са били евакуирани над 3200 души.

„Днес американските военни полети са евакуирали приблизително 1100 американски граждани, постоянни жители на САЩ и техните семейства“, каза служителят.

Във вторник бяха извършени общо 13 полета.

Снимка показва около 640 афганистански граждани, евакуирани на самолет C-17 Globemaster III на ВВС на САЩ от международното летище Хамид Карзай на 15 август 2021г. в Кабул.
Около 640 афганистански граждани, евакуирани на самолет на ВВС на САЩ от международното летище Хамид Карзай в Кабул (15 август 2021)

„Досега сме евакуирали повече от 3200 души, включително нашия персонал. В допълнение към тези повече от 3,2 хиляди евакуирани, сме преместили повече от 2 хиляди афганистанци, които са кандидатствали за специална имиграционна виза в САЩ“, добавиха от Белия дом.

САЩ блокират достъпа на талибаните до сметките на правителството на Афганистан

Вашингтон ще блокира достъпа на радикалното движение „Талибан“ до сметките на афганистанското правителство, управлявано от Федералния резерв и от други финансови организации на САЩ.

„Всички активи на централната банка, които афганистанското правителство държи в САЩ, няма да бъдат предоставени на талибаните“, заяви говорител на американската администрация.

Директорът на централната банка на Афганистан Аджмал Ахмади заяви, че валутните резерви на страната са на стойност около 9 млрд. евро и почти всички са в чужбина. Според него, след като САЩ предприемат мерки по блокирането на достъпа до тези резерви, на разположение на талибаните ще бъдат по-малко от 0,1% от тази сума.

Американските власти работят и по въпроса да блокират достъпа на талибаните до резервите на Международния валутен фонд на стойност почти 500 млн. долара.

В средата на август, след редица победи на талибаните, министерството на финансите на САЩ взе решение да прекрати доставките на долари в брой за Афганистан, като по този начин успя да задържи стотици милиони долари.

Припомняме, че бойци от движението талибани влязоха в Кабул без бой на 15 август и установиха пълен контрол над афганистанската столица в рамките на няколко часа. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че подаде оставка, за да предотврати кръвопролития, и напусна страната. Западните държави евакуират своите граждани и персонала на посолството.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!