Ню Йорк ваксинационен сертификат, паспорт
Снимка: БГНЕС

Считано от днес Малта, Монако и Андора излизат от червената зона и попадат в списъка на държавите от оранжевата зона, съгласно който е определен редът за влизане в България. От 1 септемри в РС Македония ще се влиза с ваксинационен сертификат.

От зелена в оранжева зона преминават Литва, Дания, Словения и Швейцария. Това означава, че пристигащите оттам български граждани се поставят под 10-дневна карантина, ако нямат сертификат или друг документ, доказващ липса на зараза с коронавирус.

Освен това, минимум 5% от пристигащите от оранжева зона ще бъдат подложени на изследване с бърз антигенен тест.

В червената зона от днес попадат Израел, Иран и бившата африканска държава Свазиленд, сега Кралство Есватини. За идващи оттам наши граждани важат същите изисквания, които се отнасят и до децата на възраст над 12 години. Карантината може да бъде избегната при тест, направен до 24 часа.

От 1 септември 2021 г. местни и чуждестранни граждани ще могат да влизат на територията на РС Македония срещу представен на контролно-пропускателния пункт сертификат/ удостоверение за имунизация (ваксинация) срещу SARS-CoV-2, т.е., че са получили поне две дози ваксина срещу СOVID-19, удостоверение, че са преболедували СOVID-19 през последните 45 дни, считано от деня на възстановяване или медицинско потвърждение с отрицателен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди влизането на територията на страната.

За граждани на РС Македония, които ще се върнат в страната след 1 септември и нямат PCR тест, или сертификати за ваксинация или преболедуван СOVID-19, с решение Държавната санитарна и здравна инспекция ще бъде определена карантинна мярка от 7 (седем) дни домашна изолация.

Чуждестранните граждани, преминаващи транзитно през страната, ще могат да направят това в рамките на 5 часа с предварително подписана декларация за влизане, която ще трябва да предоставят на граничния контрол на излизане от територията на държавата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!