Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън определи като геноцид действията на Путин в Украйна. Това стана по време на събитие, посветено на растящите цени на горивата. Той за първи път използва термина, от който до момента администрацията на Белия дом се въздържаше.

„Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света“, каза Байдън пред събралото се множество.

По-късно уточни, че дали случващото се в Украйна е геноцид ще решават адвокати.

„Да, нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята да бъдеш украинец. И доказателствата за това се трупат. И ние ще продължаваме да научаваме все повече за ужасяващи деяния, извършени от Русия в Украйна. Ще оставим на адвокатите на международно ниво да решат дали направеното може да се определи по този начин, но аз мисля така“, заяви Джо Байдън.

Съгласно международното право геноцидът е намерение за унищожаване – изцяло или частично – на национална, етническа, расова или религиозна група.

След края на Студената война Държавният департамент на САЩ официално използва термина „геноцид“ седем пъти. При кланетата в Босна, Руанда, Ирак и Дарфур, атаките на Ислямска държава срещу язидите и други малцинства, отношението от страна на Китай към уйгурите и други мюсюлмански малцинства и преследването на малцинството на рохингите от армията в Мианмар.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук