Монтана

Инвестиционната активност в област Монтана е сравнително слаба, но усвояването на европейски средства – относително високо.

Има интерес от страна на чуждестранни инвеститори, но той се размива заради липсата на работна ръка и лошата инфраструктура в региона. Монтана е общината с най-нисък дял на автомагистралите и първокласните пътища.

Специално за ДЕБАТИ.БГ Мая Григорова, председател на Стопанската камара в Монтана, коментира, че бизнес средата в областта не е успяла да се развие през последните години. Една от причините е пандемията от Covid-19, която ограничи движението на хора, засили работата от вкъщи, затвори магазините и доведе до понижено търсене. Това, според Григорова, е довело до солно ограничение в производството.

Най-честият проблем, с които се сблъскват работодателите в района, е липсата на работна ръка. Това е стар проблем, който се задълбочава, а недостиг на работна ръка има във всички сектори.

„Най-важните проекти за региона са в Плана за възстановяване. Районът може да стане привлекателен, чрез икономически лостове целящи задържане на работната ръка и нейното увеличаване“, допълва Григорова.

Като най-големите предимства на региона тя посочва географското разположение и екологичната запазеност – ниският обем на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата, както и този на битовите отпадъци и тяхното управление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук