Кастра ад Монтанезиум
Снимка: wikipedia

Крепостта “Кастра ад Монтанезиум”, се намира в югозападния край на град Монтана, на хълма Калето. Самото селище води началото си още от праисторически времена.

Местността е избрана като подходящо място за живот от древните хора заради плодородните почви и възможността за защита. Това сочат откритите при разкопки на жилища от каменно – медната епоха.

В по-късен период, мястото се обитава от тракийското племе трибали, които построяват крепост за защита от нападатели.

Кастра ад Монтанезиум
Снимка: wikipedia

Римляните се заселват в района в края на І в. н.е., заради богатите залежи на руда и злато по поречието на река Огоста. В този период Монтана се превръща в град – център на провинция Долна Мизия, в който постоянно пребивават военни части. По времето на Римската империя градът процъфтява. Изграждат се и се поддържат пътища, свързващи Монтана с останалата част на империята. Освен рудодобив и златодобив, основни поминъци по това време са земеделието и занаятчийството.

През ІІІ в. н.е. градът е обект на набези на готски племена. Именно срещу тях е построена крепостта „Kастра ад Монтанезиум“. Изградени са казармени помещения, базилика, както и дебели близо метър крепостни стени, имащи за цел да устояват на атаките на нашествениците.

Кастра ад Монтанезиум
Снимка: wikipedia

Близо до крепостта в подножието на хълма, се намира древно каменно светилище, главни богове на което били Диана и Аполон. Диана – богинята на лова, е покровителка на града и в днешно време е изобразена на герба на град Монтана. Светилището и сградите около него са разрушени при готско нашествие през IV век.

Римският град и крепостта са разрушени през VI век от аварите и славяните. По-късно върху развалините славяните изградили свое селище, което нарекли Кутловица. Намерени са останки от езическо светилище, запазено и до днес, в което е била отдавана почит или на бог Перун, или на Даждбог. То просъществувало до приемането на християнството в българската държава (IX в.).

Днес крепостта е отчасти реставрирана и е със свободен достъп. Повечето от находките, които са открити на хълма се пазят в Историческият музей на град Монтана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук