На снимката: Тодор Тагарев
Тодор Тагарев.

Oт години поведението на българските генерали е двусмислено по отношение на НАТО и на старата руска, военна техника. Това пролича особено ясно през последните дни от изказвания както на президента Радев, така и на бившия министър на отбраната – Стефан Янев. Днес безспорен военен експерт като проф. Тодор Тагарев посоки проблема – за неспособността на българските ВВС са виновни не политиците, а генералите.

„Защо до този момент няма решение на проблема „свой-чужд“? Политиците минават и си заминават. Професионалната общност от ВВС се опитва да хвърли вината върху политиците за това, че проблемът не е решен. Няма такова нещо. Произходът на факта, че все още не е намерено решение, си е в професионалната общност“, попита той в ефира на БНР.

Той подчерта, че имено заради МиГ -29 сме вън от операцията на НАТО по контрола над въздушното ни пространство. В момента тя се провежда на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, вероятно и на Турция.

„МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да участват в съюзни операции. Те нямат системата „свой-чужд“ и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели“, обясни той.

Според него съюзниците на България в НАТО вече са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.

Тодор Тагарев коментира и решението на лидерите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

„Задачата е да се привлекат съюзници в нашата отбрана, да се отработят механизмите на взаимодействие при евентуална агресия срещу нас, тя да се включи в отбраната на страната и най-важното е – да гарантира, че автоматично ще бъде задействан Член 5 и всякакви други усилвания. затова тези батальонни бойни групи досега се изграждаха от страни на съюзници, а не от страната домакин“.

Той подчерта, че може би командирът на тази батальонна бойна група ще бъде българин, но не може да се наложи в аванс едно такова решение.

Според експерта Русия се е провалила в постигането на своите стратегически цели във войната срещу Украйна. Припомняме, че той беше една от кандидатурите за военен министър след оставката на Стефан Янев, която беше поискана от премиера. Въпреки това не зае поста, заради съпротива от страна на БСП към отявлените му пронатовски позиции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук