пътни строители протест

Строителни фирми излязоха на национален протест днес. В София протестните действия започнаха още в 9:00 часа пред сградата на Народното събрание.

Пътният сектор настоява държавата да им изплати средствата за извършена, но незаплатена все още дейност. Очакват се в протестите в София и страната да се включат представители на над 86 фирми в сектора.

Протестиращите издигнаха и надписи: „Държава без пътища няма“, „Не сме крадци“, Това ли е промяната???, „Всеки труд се заплаща“, „Платете ни сега“.

„Тук сме, за да подскажем на народните представители, че трябва да изпълнят основния си граждански дълг да защитят живота и здравето на хората и благосъстоянието на пътностроителните фирми в страната. Решението, което те трябва да вземат, и което е влязло като точка в утрешния дневен ред на Народното събрание, е от ключово значение както за стартиране на разплащането към пътностроителните фирми, така и за даване на възможност на Агенция „Пътна инфраструктура” да възлага нови дейности по текущ ремонт и поддържане, така че плачевното състояние, в което се намират в моментa пътищата на България да бъде подобрено”.

Това каза Стефан Чайков – председател на браншова камара „Пътища” по време на протеста на пътните строители.

пътни строители протест

Тежка техника и автомобили затвориха пътища и кръстовища в страната

Стара Загора

С камиони, автомобили и тежка техника фирмата, която поддържа републиканската пътна мрежа в Старозагорска област, се включи в националния протест на пътните строители. Машините за кратко блокираха пътя от Стара Загора към връзката за АМ Тракия.

Представител на фирмата обясни, че настояването е да им бъдат изплатени дължимите суми за извършената дейност, както по изграждане на пътна инфраструктура, така и за зимното почистване. От компанията заявиха още, че въпреки неполучените средства, няма забавяне на възнагражденията на работниците.

Бургас

Строителни фирми от Бургас блокираха за кратко входа на магистрала Тракия в 11ч. Те се включиха в националния протест на Браншова камара „Пътища“ заради неизплатени пари за строителство на обекти от републиката пътна мрежа. За Бургаска област неразплатените средства за близо 40 млн. лв. На входа на магистралата се образува километрична опашка от автомобили.

Перник

Движението по главен път Е-79 от София за Кулата бе блокирано в района на Драгичево край Перник за 30 минути. Там също се образува голяма колона от автомобили.

Припомняме, че във вторник премиерът Кирил Петков съобщи, че правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми. Решението обаче следва да получи санкцията и на парламента. Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук