Байдън Косово

Американският президент Джо Байдън поздрави сръбския държавен глава Александър Вучич за националния празник на Сърбия 15 февруари и поиска от него да положи усилия за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, съобщават сръбските вестници, цитирани от БТА.

САЩ „остават непоколебими“ в подкрепата за европейската интеграция на Сърбия

извършването на реформите и постигането на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, споразумение, „което е фокусирано върху взаимното признаване“ на двете страни, пише в съобщението от Байдън.

„Силата на нашите отношения се основава на дълбоката история на връзките между нашите два народа, които воюваха като съюзници в двете световни войни. Ценим и близкото си сутрудничество в борбата против пандемията от коронавирус“, се казва още в поздравителното писмо.

Сръбският президент Александър Вучич ирочнично благодари

Той акцентира, че взаимно признаване между Сърбия и Косово не е записано в нито един акт на нито една световна организация, нито на ЕС, в нито една резолюция, съобщава вестник „Новости“ в електронното си издание.

„Разбираме, че това е американската политика, имаше опити тази фраза да се наложи като нещо, което трябва да бъде приемем като окончателно решение.

Вече казах в лицето им в Белия дом какво мисля за взаимното признаване и отговорът ми няма да бъде различен“, заяви Вучич.

„Досещам се за много идеи за това какво поздравление бих могъл аз да изпратя за Деня на независимостта на САЩ, но ролята ми е да защитавам интересите на Сърбия“, добави той.

„За нас Сретение е голям празник и то е много по-важно за нас от американските и албанските желания. И ние имаме своите желани/, но и по-различна действителност. От друга страна трябва да призная, че това не е приятно, защото ви е ясно, че цялата американска външнополитическа инициатива ще върви в тази посока“, каза сръбският президент.

Косово обяви независимост през февруари 2008 г. Тя е призната от над 100 страни по света, повечето държави-членки на ЕС, сред които и България. Признаването на страната от Сърбия е условие за члено в ЕС и НАТО. Именно това е и посланието на новият америнакси презинт.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!