Москва Брюксел

Лавров надигра Борел на свой терен – вкарваше гол след гол при липса на  защита и контраатака. Така дипломати в Брюксел оцениха срещата на върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел с външния министър на Русия Сергей Лавров, пише в свой анализ водещото издание „Политико”.

В петък в Москва ръководителят на външната политика се сблъсква с въпроси относно политиката на ЕС в областта на правата на човека и двойния стандарт при едностранното налагане на международни санкции.

Посещение без ясна цел

Борел настоя да направи пътуването, чрез което според него приема дългогодишна покана от Лавров, дни след като Русия осъди ефективно опозиционния лидер Алексей Навални, което получи голям международен отзвук и беше осъдено както от ЕС, така и от САЩ и ООН. Дни след това имаше и масови протести и сигнали за нарушаване на човешки права.

Пред визитата си Борел заяви на външните министри на ЕС, че не иска да бъде „пощальон“, просто да предава съобщения, той не определи никаква ясна цел за посещението си, освен „да остави настрана негативната реторика“.

Атака заради двойния стандарт на ЕС

По време на пресконференцията в петък, към Борел имаше въпрос, свързан с ембаргото на САЩ за Куба, зададен от представител на руска медия. „За Куба съм малко изненадан, не очаквах да говоря за Куба тук, в Москва“, каза той, преди да отговори игриво на въпроса. „Знаете, че Европейският съюз отхвърля ембаргото на САЩ за Куба и ние продължаваме да изразяваме това и по отношение на новата администрация на САЩ“, каза той. „Очакваме американската администрация да преразгледа позицията си по отношение на Куба.“

Лавров сякаш чакаше точно това. Той използва възможността както да подчертае явно несъгласие между Брюксел и Вашингтон, но също така да нанесе остра атака срещу санкционната политика и да обвини ЕС в лицемерие. В няколко други точки от пресконференцията Лавров осъди санкциите на ЕС срещу Русия заради анексията на Крим, като ги нарече „едностранни и нелегитимни ограничения …, наложени под фалшиви претенции“.

Заключител удар с Навални

Борел се опита да възвърне позициите си като акцентира загрижеността на Брюксел във връзка с ареста на Алексей Навални, но отново с грешен подход. „Предавам на министър Лавров дълбоката ни загриженост и повтарям апела ни за освобождаването му и започването на безпристрастно разследване на отравянето му“, каза той.

Но неговите забележки бяха засенчени от силния укор на Лавров, в който той повтори съмненията си относно заключението на Запада, че Навални е бил отровен – заключение, което германският канцлер Ангела Меркел лично е обявила в Берлин, където Навални е лекуван. Лабораториите във Франция и Швеция, както и Организацията за забрана на химическото оръжие, потвърдиха германските открития.

Представителят на ЕС напусна терена с определението „ненадежден партньор на Моска”. Но получи подкрепа и в Брюксел. След срещата преобладаващото мнение е, че представянет му е било катастрофално. Без ясна позиция към Москва, без нови санкции или срокове. Дори и без сближаване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!