европа алкохол

Макар заведенията в Европа да са затворени и празненства на обществени места да няма, консумацията на високоградусови напитки във времената на пандемия се е увеличила, сочат данните на Global Drug Survey. 43% пият алкохол по-често, а 36% – по-големи количества.

То е в периида май и юни и в него са взели участие 58 811 души от 11 страни, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания.

Тази информация съответства и на последните наблюдения на психотерапевти и психиатри в Германия, които отчитат ръст в консумацията на алкохол, цигари и наркотици по време на пандемията, което води до увеличаване на психическите проблеми. Шестима от десет терапевти казват, че техните пациенти имат все по-често проблеми с алкохола.

Същевременно се регистрира и увеличение на броя на тези, които злоупотребяват с наркотиците. Една трета от експертите отчитат повишена употреба на канабиноиди, кокаин и халюциногени. Най-засегнати са тези пациенти, които и преди кризата са имали психични проблеми или проблеми с алкохола.

Проблемът възниква, когато чашата бързо и редовно се превръща в цяла бутилка.Във времената на пандемия, която изглежда безкрайна, мнозина са притеснени за здравето си, за приятелите и роднините, за препитанието. И когато притесненията или скуката нараснат, все повече хора посягат към бутилката. Дори и през деня. Поради изолацията и работата вкъщи на мнозина им липсва социален контрол – през уеб камерата миризмата на алкохол не се усеща.

В Global Drug Survey анкетираните посочват като най-чести причини за увеличеното пиене, че „имат повече време за това“ (42 процента) или просто „от скука“ (41 процента). Някои посягат към алкохола, за да тушират страховете и притесненията, предизвикани от коронавируса.

Обичайните средства за справяне със стреса – като излизане или спортуване, сега често са недостъпни и биват заместени от алкохола. Спиртните напитки ще спрат за известно време тревогите, но в дългосрочен план рискът от алкохолна зависимост се увеличава, предупреждават психолозите.

Според СЗО, алкохолът причинява смъртта на три милиона души по света всяка година, около един милион от които в Европа. Затова Германският федерален център за здравна просвета препоръчва да останете трезви поне два дни в седмицата – защото дори една или две чаши вино могат да причинят трайни щети.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!