бира

Продажбите на бира в Германия са спаднали с 5,5% през миналата година, заради продължителното затваряне на барове и ресторанти в пандемията на коронавируса, показват официални данни в понеделник, цитирани от АП.

Все повече хора се отдръпват от бирата

Германските пивоварни и дистрибутори са продали 8,7 милиарда литра бира миналата година, съобщи Федералната статистическа служба. Тази цифра не включва бира без алкохол или бира, внесена от страни извън Европейския съюз.

Тенденция в последните години е продажбите на немска бира устойчиво да намаляват, в резултат на все по-големия фокус върху здравословния начин на живот. От 1993 спадът е с 22,3%. Но през изминалата година ефектът се усети особено силно.  Продажбите са намалели със 17,3% през април в сравнение с година по-рано и с 14,1% през ноември.

Баровете и ресторантите в Германия бяха затворени от март до май и след това отново от началото на ноември като част локдауна. Основни събития и фестивали, които обикновено регистрира голяма консумирация на бира, също са отменени.

Възход за видеогрите

Кризата обаче имаи положително въздействие и върху определенеи сектори. Nintendo Co. съобщи в понеделник, че печалбата й за първите три фискални тримесечия почти се е удвоила, тъй като хората по света са останали вкъщи за пандемията и са се насочили към видеоигрите.

Японският производител на видеоигри зад франчайзите Super Mario и Pokemon заяви, че печалбата му от април до декември е нараснала до 376,6 милиарда йени (3,6 милиарда долара) спрямо 196 милиарда йени през предходната година.

Деветмесечните му продажби скочиха с 37% до 1,4 трилиона йени (13 милиарда долара). Успехът на Nintendo, базиран в Киото, се дължи на популярността на неговата конзола Switch, както и на софтуера за игри като „Animal Crossing: New Horizons“.

Другият софтуер Switch, който се радва на устойчив интерес търсене, включва „Mario Kart 8 Deluxe“ и „Super Mario 3D All-Stars“.

Тримесечието октомври-декември винаги е от решаващо значение за Nintendo поради празничното пазаруване в края на годината.

Nintendo продаде 24 милиона конзоли Switch през трите тримесечия до декември. Той е продал 12,5 милиона комутационни устройства през първите две тримесечия на финансовата година и така продажбите почти са се удвоили през последното тримесечие. Общият брой включва по-малката конзола Switch Lite, както и обикновения Switch.

Последните цифри показват, че продажбите на Switch продължават да са силни, в сравнение със същия период година по-рано, на 17,7 милиона бройки.

Nintendo очаква печалба от 400 милиарда йени (3,8 милиарда долара) за финансовата година до март 2021 г. спрямо 258,6 милиарда йени през предходната фискална година. По-рано тя прогнозира печалба от 300 милиарда йени (2,9 милиарда долара).

Един от малкото проблеми, свързан с COVID-19 за Nintendo, е забавеното откриване на тематичния му парк в Япония, наречен Super Nintendo World, изграден с Universal Studios. Той трябваше да бъде отворен на 4 февруари.

Въпреки че разпространението на инфекции с COVID-19 порази много бизнеси, секторът на игрите от самото начало бе бенефициент, предлагайки домашно забавление и начини за свързване на хората от разстояние чрез онлайн игри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!