Румен Радев
На снимката: Румен Радев

Президентът Румен Радев коментира казуса с руския опозиционер Алексей Навални. Радев беше обвиняван многократно от премиера Борисов, че мълчи по темата. Държавният глава обяви, че позицията му по случая е ясна отдавна. Радев заяви още, че само един европейски президент- колегата му от Полша Анджей Дуда до момента се е произнесъл официално по случая и попита дали това означава, че президентите на другите държави не са защитници на демокрацията.

„Моята позиция по този казус е ясна много преди г-н Борисов да се произнесе по нея, още когато хиляди протестираха и скандираха „Мутри, вън“ пред неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Когато български мирно протестиращи  граждани бяха бити и арестувани, но той не направи нищо, за да се установят виновните и да има съответното взискание към тях. Винаги съм бил против арестите на мирно протестиращи граждани, независимо дали в София, Москва или другаде по света, против използването на полицейски методи за разправа с опозицията, против заглушаването на словото и корупцията, където и да е по света. Не е изненада според мен, че Борисов заема демократични пози под крилото на Европейския съюз, защото в ЕС има ясно определено механизми за изразяване на позиции на съюза и длъжности, които да го правят. За България отговорен там е министър-председателят, той представлява България в Съвета на Европейския съюз. Още повече според мен това е твърде удобно за премиер с проблемите на Борисов тъй като най-лесно е да се крие кризата у  нас, когато се говори за проблеми навън. Но според мен тук е и голямата ирония, то не е ирония, а патология, защото ако Навални беше българин той щеше да разследва шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да заплашва да го изгори, както заплашва с Елена Йончева“.

Президентът отправи остри критики към премиера Борисов по отношение на политиката му в сферата на енергетиката и реализирането на проекта „Турсски поток“ на българска територия.

“ Аз очаквам, че наред със защитата на г-н Навални българският премиер ще отговори на други, критично важни за българското общество въпроси защо неглижира интерконекторите със съседните държави, критично важни за постигане на нашата диверсификация, които са затлачени вече 10 години, а по спешност построи „турски поток“ през България в интерес български най-вероятно на последно място от всички други заинтересовани страни. Кога ще видим реална икономическа обосновка и реалната себестойност на този проект, в който бяха закопани 3 милиарда наши пари, който гръмко е обявен като проект за разширение на националната газопреносна мрежа без никакви отклонения към критично нуждаещи се от газификация български общини и най-важното кога г-н Борисов ще даде гаранция, че този проект, в който вложихме тези огромни пари, по негово решение, ще бъде изплатен, попита още президентът“

Радев критикува Борисов и по отношение на днешното му изказване за Народния съд и жертвите на комунизма.

„Аз не деля жертвите според режима, който ги е убивал или репресирал. Мое дълбоко убеждение е, че паметта на всички невинни български жертви е свещена. Нито разстрелите след 9-ти септември 1944 година, нито траповете, които погребаха Гео Милев, Христо Ясенов, децата от Ястребино имат някакво оправдание. Аз виждам отчаяните опити на г-н Борисов и хората около него да възродят деленето в обществото на комунисти и антикомунисти. Моята грижа е обединението на българите и  ние трябва най-сетне да постигнем национално единение и да оставим в миналото всяко политическо мотивирано насилие.“

Радев днес се отчете по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност и официално обяви, че заедно с Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!