Джо Байдън
Джо Байдън

Насилието в Судан е трагедия и трябва да спре, каза днес президентът на САЩ Джо Байдън. Той съобщи, че е подписал изпълнителна заповед, с която засилва правомощията на американското правителство да налага санкции срещу „лица, които застрашават мира, сигурността и стабилността на Судан, подкопават демократичния преход, използват насилие срещу цивилни и извършват сериозни нарушения на човешките права“, предаде Франс прес.

Американският лидер още веднъж призова за „трайно спиране на огъня“ между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП).

Директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс предупреди днес по време на изслушване в Сената, че може да се очаква „продължителен“ конфликт, тъй като „и двете страни вярват, че могат да спечелят по военен път и нямат много причини да седнат на масата за преговори“.

Хейнс каза още, че и двете враждуващи страни търсят „външна подкрепа“, а ако бъде оказана такава, „това по всяка вероятност ще разпали конфликта и ще създаде по-голям потенциал за разпространяването му в целия регион“.

Подобно на други международни представители, тя предупреди, че боевете могат да отприщят „огромни миграционни потоци и нужда от помощ в региона“.

От 15 април в Судан бушува конфликт между суданската армия, предвождана от генерал Абдел Фатах Бурхан, и Силите за бърза подкрепа на генерал Мохамед Хамдан Дагало, припомня БТА.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук