Джо Байдън и Анджей Дуда
Джо Байдън и Анджей Дуда/Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън потвърди днес решимостта на САЩ да помагат за европейската сигурност в началото на срещата си с полския държавен глава Анджей Дуда. Тя е част от поредица консултации със съюзници за подготвянето за още по-усложнен етап на руската инвазия в Украйна, предаде БТА.

„Трябва да имаме сигурност в Европа“, каза Байдън в президентския дворец във Варшава. „Това е толкова основополагащо, толкова просто, толкова значимо“, подчерта американският президент.

Байдън определи НАТО като „вероятно най-значимия съюз в историята“ и каза, че той е „по-силен от всякога“, независимо от надеждите на руския президент Владимир Путин, че той ще се разпадне заради войната в Украйна.

Припомняме, че Байдън пристигна вчера във Варшава, след като направи необявено посещение в Киев. Дуда похвали пътуването на американския президент като „вълнуващо“ и каза, че то е „повишило бойния дух на защитниците на Украйна“.

Дуда посочи, че визитата е била „знак, че свободният свят и неговият най-голям лидер, президентът на САЩ, ги подкрепят“.

По-късно днес се очаква Байдън да произнесе реч за войната, а утре той планира да се срещне с Дуда и други лидери от Букурещката деветка – група членки на НАТО от източния му фланг (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония).

Тъй като краят на войната не се очертава, първата годишнина от началото на руската инвазия е критичен момент за Байдън, в който да се опита да укрепи европейското единство и да повтори, че нахлуването, наредено от Путин, е било фронтална атака срещу световния ред след Втората световна война. Белият дом се надява, че президентските визити в Киев и Варшава ще спомогнат за укрепване на американската и световната решимост, посочва АП.

Миналото лято администрацията на Байдън обяви, че установява постоянен американски гарнизон в Полша, създавайки трайна американска опора в източния фланг на НАТО.

„Истината е, че САЩ се нуждаят от Полша и НАТО точно толкова, колкото НАТО се нуждае от САЩ“, каза Байдън на своя домакин Дуда.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук