На снимктата: Джо Байдън

Ден след като наложи нови санкции на Русия, американският президент Джо Байдън обяви, че е време за деескалация на напрежението и че все още има възможност двете страни да работят заедно, съобщава „Ройтерс“.

Бях ясен пред руския президент Владимир Путин, че ние можехме да стигнем много по-далеч, но избрах да не постъпвам така. Избрах да бъда пропорционален“, каза американският президент пред журналисти.

САЩ обявиха нови санкции срещу Русия заради редица нейни действия – от предполагаемата й намеса в президентските избори миналата година до напрежението с Украйна.

Мерките, обявени в четвъртък, включват експулсиране на десет руски дипломати, смятани за свързани с разузнаването, рестрикции срещу 6 руски компании, заподозрени в подкрепа за кибератаки на руското разузнаване, забрана американски финансови институции да купуват директно руски държавни ценни книжа и санкции срещу редица физически и юридически лица.

Освен това САЩ забраняват на свои компании да купуват директно руски дългови ценни книжа, емитирани от Централната банка, ФНБ или Министерството на финансите на РФ. САЩ считат, че Русия е отговорна за кибератаката на SolarWinds.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!