Русия САЩ Байдън Путин

Байдън подписа указ за санкции срещу Русия. Новината съобщи Белият дом. Въпреки, че той подаде ръка на Путин, говори с него по червения телефон, поиска му среща в трета страна и го покани да имат в следващите четири години предвидими отношения, американският президент се закани да е безкомпромисен към кибератаките на руснаците в САЩ.

Новите санкции на САЩ ще засегнат 6 руски компании, които според Вашингтон са отговорни за извършване на кибератаки. Това съобщи „Вашингтон пост“, позовавайки се на източници от американската администрация.

Гонят 10 разузнавачи дипломати

Според тях САЩ също ще изгонят 10 руски „разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие“ в американската страна“.

Освен това САЩ забраняват на свои компании да купуват директно руски дългови ценни книжа, емитирани от Централната банка, ФНБ или Министерството на финансите на РФ.

Освен всичко друго, САЩ считат, че Русия е отговорна за кибератаката на SolarWinds.

32 организации и физически лица със санкции

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу 16 организации и 16 физически лица, за които се твърди, че са свързани с намесата на Русия в изборите в САЩ.Американските санкции са с подкрепата на ЕС и НАТО, но те не планират да въвеждат свои собствени ограничения, уточнява изданието.

Санкциите са заради кибер атаки към вота на САЩ

Санкциите са насочени към юридически и физически лица, заради предполагаемо намесване в изборите през 2020 г. Хакерските атаки са насочени към руския държавен дълг – както в рубли, така и в друга валута. Министерството на финансите обяви, че е санкционирало още 8 лица заради „окупацията“ на Крим от Русия.

САЩ подкрепя със санкциите си ЕС и НАТО

Американските санкции са с подкрепата на ЕС и НАТО, но те не планират да въвеждат свои собствени ограничения.

„Санкциите са в координация с Европейския съюз, Великобритания, Австралия и Канада“,

съобщава Белият дом.

Ограничителните мерки идват само няколко дни след като президентът на САЩ отправи покана към президента Владимир Путин да се срещнат „през следващите седмици“. Байдън го покани да поддържат и добри отношения. И днес го зашлеви с поредица от санкции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!