байдън петрол

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън, заяви, че ще посвети първите 100 дни начело на страната на реформата в миграционните закони и борбата с коронавируса, съобщава NBC.

„Ще изпратя нов имигрантски закон до Сената, който ще отвори вратата за гражданство на 11 милиона хора без документи“, каза Байдън в интервю за канала.

Той заяви, че възнамерява да отмени някои от указите на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, които според Байдън са причинили щети на климата и човешкото здраве./

Байдън официално представи и своя дипломатическия екип и екипа по националната сигурност в бъдещото правителство. Той бе категоричен, че Съединените щати са готови отново да бъдат глобален лидер.

„Това е екип, който отразява факта, че Америка се завърна, готова да бъде водач на света, а не да се оттегля от него“, заяви Байдън.

Бъдещият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че никоя страна не може да реши сама световните проблеми и за целта е необходимо международно сътрудничество.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис предупреди, че задачата ще бъде трудна.

„Трябва да прегрупираме и подновим съюзите на Америка, да изградим отново и укрепим институциите на националната сигурност и външната политика, които гарантират нашата сигурност и защитават националните ни интереси“, каза тя.

Байдън припомни решимостта си да се бори срещу климатичните промени, представяйки бъдещия си специален пратеник в този ресор Джон Кери.

„Не подценявам и за секунда факта колко ще е трудно да спазя смелите ангажименти, които поех в борбата срещу климатичните промени. Но същевременно никой не трябва да подценява и за секунда решимостта ми да го направя“, каза той.

Байдън заяви пред журналисти, че не иска да види охранявана граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, съобщи Скай нюз.

В речта си в Уилмингтън Байдън каза, че е обсъдил въпроса с Борис Джонсън и други европeйски лидери. По-рано Байдън се бе намесил в споровете около границата с предупреждение, че нарушаване на Споразумението от Разпети петък застрашава перспективата за постигане на бъдеща търговска сделка между Съединените щати и Обединеното кралство. Тогава Байдън посочи, че Америка не може да позволи Споразумението от Разпети петък, довело до установяване на мира в Северна Ирландия, да стане жертва на Брекзит.

Байдън отбеляза, че още не е получил редовните доклади на разузнаването, но те са му били предложени. Така наричаният „президентски дневен брифинг“ представлява сводка от секретни доклади на разузнаването, изготвяна всеки ден за запознаване  на американския лидер с последните заплахи за сигурността по света. Това, отбелязва Скай нюз, се приема като пореден знак, че Доналд Тръмп вероятно ще се откаже да оспорва предаването на властта в Белия дом.

Според данни на NBC Демократът Джо Байдън е първият в историята на президентските избори в САЩ, който е получил 80 милиона преки гласа.

Рекордният брой гласове, подадени за Байдън, отразява както високата избирателна активност, така и увеличението на общия ръст на населението и от там на броя на гласувалите.

При избора на президент гласовете на избирателите имат само символично значение. Президентските избори в САЩ се определят от броя на електоралните гласове в щата, като победителят в даден щат взема всички електорали от този щат.

Според предварителните данни Байдън е победил Тръмп на изборите не защото е получил 6 милиона повече преки гласа, а защото е спечелил с малка разлика в ключови щати с голям брой електорали като Пенсилвания, Джорджия и Мичиган.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук