миене на улици

Държавата даде едни 300 хиляди лева от парите на данъкоплатците, за да може НИМХ да излезе с едно протонаучно изследване, което казва, че всъщност най-големият замърсител в София са калта и прахта, ние обаче усещаме на какво мирише във въздуха – на дизел, на въглища и на изгорена пластмаса. Не се предприемат никакви мерки, защото трябва да се плати политическата цена, а най-голямото желание на властта е да се самовъзпроизведе.

Това каза в интервю специално за ДЕБАТИ.бг Стефан Димитров от гражданската платформа AIRBG.INFO, коментирайки мръсния въздух в столицата през последните дни и липсващите мерки.

„Миналата зима беше пропиляна за мерки, тази зима също е пропиляна за мерки – нищо на хоризонта. Във времето на COVID, когато можеха да бъдат имплементирани мерки, също нищо не се случи. Ще попитате „Защо?” и отговорът прозира. Идват отново избори. На тези избори с тези мерки ще се плати политическа цена, а никой не иска да плаща политическата цена и е пръв приоритет на политическата класа да угоди на всекиго, да извлече максимални ползи и да се самовъзпроизведе. Това е причината за липса на мерки.”, обясни Димитров.

Той посочи, че целта на проучването на НИМХ е шофьорите на стари коли и останалите замърсители да бъдат оставени на мира и да се продължи с „миенето на улиците”.

„Това не е миене, това е разхищение буквално. Ние губим един супер ценен ресурс, който използваме неправилно под формата на ръсене на вода. Ами то не върши никаква работа. С вода се мие, но може да се измие със силна струя и отзад след това да се събира този боклук. Но Вие ще видите, зад нито един от тези камиони не върви самосвал, който да събира боклука.”

Димитров смята, че миенето е изключително неефективно, а целта е да се минава отново, тъй като според него това са безотчетни пари.

Цялото интервю със Стефан Димитров очаквайте утре в рубриката „Интервю” на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!