Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън представи плана си за възстановяване на икономиката. Мерките включват и помощ за държавната и местната власт от 350 милиарда долара, както и допълнителен фонд за училища и ваксинации срещу коронавируса.

Миналата година републиканските законодатели блокираха всеки пакет за помощ, който включваше финансиране на общини или щати, заради опасенията, че включването на тези средства може да усложни шансовете на Тръмп за спечелване на одобрение в Конгреса, който се контролира тясно от демократите на Байдън.

Сега новоизбраният президент на САЩ представи пакет от 1,9 трилиона долара за съживяване на американската икономика, тъй като тя е изправена пред атаката от пандемията, казаха висши служители в екипа му.

Огромният план за разходи предвижда да се повишат помощите за американците. Миналият месец беше одобрена до 2000 щатски долара индивидуална помощ. Предлага се и увеличаване на федералната минимална заплата до 15 долара на час.

След като встъпи в длъжност, новоизбраният президент Джо Байдън обеща да въведе още един план за разходи, насочен към стимулиране на наемането и подпомагането на производствата в САЩ.

„Ще използваме парите на данъкоплатците за възстановяване на Америка. Ще купуваме американски продукти, подкрепяйки милиони американски работни места в производството и селското стопанство, засилвайки нашата конкурентноспособност в един все по-конкурентен свят“, каза Байдън в речта си, представяйки първия си пакет икономически стимули.

Демократите в Конгреса одобриха плана на новоизбрания президент Джо Байдън за стимулиране на икономиката. „Пакетът за спешна подкрепа, обявен от бъдещата администрация на Байдън-Харис, е правилният подход“, заявиха председателят на камарата Нанси Пелоси и лидерът на Демократичната партия на Сената Чък Шумер в съвместно изявление.

В новия състав на Конгреса демократите ще имат мнозинство и в двете камари, което значително ще улесни приемането на законопроекта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!