България с остра реакция към Северна Македония заради запалването на български флаг по време на карнавал във Вевчани.

Във връзка с новината, че по време на ежегодния Вевчански карнавал в РС Македония е запалено българското знаме, вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното възмущение на страната ни от този вандалски акт, съобщиха от Министерството на външните работи. Посланик Ангелов вече е направил остър устен демарш във външното министерство на Република Северна Македония.

Последва реакция и от Скопие

„Законовите и политически различия не трябва да се загрозяват с действия, които омаловажават и вредят на народите, особено на нашите съседи” заяви министерството на външните работи на РС Македония, по повод информацията за запалването на националния флаг на България.

„Осъждаме запалването на знамето на Република България на каранавала в село Вевчани, което не само хвърля петно върху имиджа на карнавала, но и нанася щети на авторитета на РС Македония”, е подчертано в изявлението на македонското външно-политическо ведомство.

Вчера БГНЕС съобщи, че по време на ежегодния Вевчански карнавал в РС Македония е запалено българското знаме. Вевчани се намира в югозападната част на страната. Вчера силите на реда се опитаха да предотвратят провеждането на карнавала поради пандемията от коронавирус. Участниците в карнавала въпреки това минаха по централаната част на селото.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!