Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви плановете си за „многостранен подход“ в отношенията с Русия, Иран, Китай и други страни в интервю за Cи Ен Ен.

„Трябва да сме част от голяма група, за да се справим не само с Иран, но и с Русия, Китай и други“, заяви политикът.

В същото време Байдън каза, че преди да встъпи в длъжност не може да формулира американската външна политика. „Но искам да възстановя тясна връзка на сътрудничество както в Европа, така и в региона на Индийския и Тихия океан“, добави той.

В същото време политикът призна, че го очакват „трудни преговори“ с Европейския съюз и че не си прави илюзии за това.

По-рано руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че Москва може да разшири сътрудничеството с новата администрация във Вашингтон най-малко в пет области: стратегическа стабилност, неразпространение на ядрени оръжия, сътрудничество в космоса, борба с тероризма и пандемията от коронавирус. В същото време дипломатът изрази съмнения, че Москва ще успее да се споразумее с Вашингтон за контрол над оръжията

По-рано Байдън потвърди готовността на бъдещата администрация да работи по връщането на Съединените щати в състава на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. Бъдещият президент обеща и връщане на Вашингтон в Парижкото споразумение за климата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!