Джо Байдън Петър Стоянов
На снимката: Джо Байдън и Петър Стоянов през 1999г. в София

46-ият президент на САЩ Джоузеф Байдън познава добре страната ни. Той беше част от екипа, който подготвя визитата на президента Бил Клинтън в София. Байдън посети страната ни на 1 септември 1999 г., близо три месеца преди официалното посещение на американския държавен глава.

В София тогавашният американски сенатор разговаря с президента Петър Стоянов. Пред българския държавен глава Байдън казва, че в негово лице България има истински адвокат за приобщаването ни към западния свят и на практика наистина става адвокат за членството на България в НАТО. По-късно страната ни е посетена и от тогавашния министър на отбраната  на САЩ Уилям Коен, което е поредната знакова американска визита.

Каква политика ще води Байдън към София?

Според бившия заместник-външен министър Милен Керемедчиев Байдън със сигурност ще подкрепи Европейският съюз относно контрола за спазването на върховенството на закона и свободата на медиите.

„При Байдън ще видим много повече натиск върху България относно свободата на словото, защита правата на малцинствата, върховенството на закона, борбата с корупцията т.е тогава САЩ ще подкрепят Европейският съюз и европейските институции в това да се оказва все по-сериозен контрол върху България относно спазването на върховенството на закона“, прогнозира Керемедчиев за ДЕБАТИ.БГ на 4 ноември, когато все още не бяха ясни резултатите от изборите.

Експертът по международни отношения проф.Владимир Чуков очаква отношенията между България и САЩ да бъдат активизирани по време на управлението на Джо Байдън в наша полза.  България съвсем естествено е възприемана като част от Европейския съюз, затова страната ни, както и цялата европейска общност, не бяха на фокус по време на управлението на Тръмп, припомни Чуков.

„Вървят сериозни дебати в момента дали и как САЩ ще променят своята политика на Балканите, район изпълнен с противоречия. Особено голям дебат имаше относно това на чия страна биха били в спора ни със Северна Македония. Някои твърдят, че едва ли не демократите в Белия дом ще упражнят натиск върху България по отношение на Северна Македония. Други казват, че няма да има такова нещо. На мен ми се струва, че тук ще действа подходът на европейската призма- по-близко до Европейския съюз, респективно до България, за сметка на онази ос, която очевидно е проруска, става въпрос за Сърбия и Република Северна Македония.“

Едва ли ще можем да очакваме големи посещения на висши представители на американската администрация у нас, но е от особена важност подкрепата, която трябва да получим от Вашингтон, напомни проф. Чуков.

„Въпросът е да има по-голяма ангажираност в нашата енергийна независимост, да има подкрепа за нашата сигурност като член на НАТО от страна на американската администрация и естествено като за много важна държава на кръстопът- близо до Русия, но и близо до Турция и Близкия изток. Считам, че отношенията ще бъдат активизирани на някакво равнище в полза на нашата страна.“

Джо Байдън познава добре не само България, но и Балканите като цяло. Той започва първите си редовни посещения в региона още в началото на 90-те години, първоначално в Босна и Херцеговина, а по-късно и в Косово.

Байдън е и първият високопоставен американски служител, който изрази съболезнования на сърбите за въздушните удари на НАТО, нанесени през март-юни 1999 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!